Турски експерт за атентата в Истанбул: Най-вероятен извършител е ПКК, но носи и почерка на ДАЕШ

Турски експерт за атентата в Истанбул: Най-вероятен извършител е ПКК, но носи и почерка на ДАЕШ
БГНЕС
A A+ A++ A

Бомбеният атентат от тази сутрин в Истанбул е политическо послание и правителството е длъжно да направи задълбочен прочит.Твърдението е на експерта по тероризъм Абдуллах Агар, който смята, че най-вероятният извършител е ПКК, макар да има знаци и от почерка на ДАЕШ.

„Две са следите, които водят към ПКК – първо, мястото е на историческия полустров, който е център на туризма и второ, мишена са силите за сигурността. Ударът е с двойна тежест. Последните специализирани операции в районите на ПКК поставиха под силен натиск кюрдските сепаратисти и днешният бомбен атентат е техният отговор. Това е политическо послание“, заяви експертът пред телевизия CNN Turk. Той припомни, че според разузнавателни доклади и джихадистите от ДАЕШ планират терористични актове в градовете на Европа в месеца на Рамазанския пост на мюсюлманите, и допусна и тяхно авторство днес в Истанбул. „Възможно е ударът да е дело на ДАЕШ, но имам силната увереност, че това е работа на ПКК. Много прецизно е избрано мястото, както и мишените. ПКК разчиства политически сметки и затова съм убеден, че тук е действала тя или някое от въоръжените й крила“, коментира Агар и подчерта, че Турция се дави в пороя на тероризма. В писмено изявление до медиите новият премиер Бинали Йълдъръм посочва, че борбата с терора е приоритет за кабинета, а разследването много бързо ще разкрие атентаторите. Утре той смята да посети настанените в болници 36 ранени, животът на трима от които е в опасност. Идентифицирани са 6 от 7-те убити полицаи.

Президентът Реджеп Ердоган посети ранените в една от истанбулските болници и заяви пред журналисти, че поредният атентат е удар срещу човечеството. „Задачата на нашата войска, полицията, охранителите е да гарантират сигурността на нацията. Ще бъде потърсена отговорност за тези терористични актове и няма никакъв шанс за милост, ние ще засилим борбата си срещу терористите, ще има още специални операции. Всичко си има цена и борбата ни ще продължи до деня на Страшния съд“, подчерта той.

Все още няма официална версия от разследващите по кървавия атентат в Истанбул от тази сутрин, отнел живота на 7 полицаи и 4 цивилни. Посланикът на САЩ в Анкара Джон Бас заклейми в Туитър терористичния акт и увери, че страната му твърдо подкрепя усилията на Турция. Дипломатическите мисии на Великобритания и Германия разпространиха предупреждения за гражданите си да избягват многолюдни места в големите градове. Заради политическото напрежение в страната са възможни още терористични атаки, поради което трябва да се избягват и пътувания до Югоизточна Турция, се посочва в съобщенията им. Чуждестранните туристи опразниха хотелите в района на бомбения атентат.



#атентат #Истанбул #ДАЕШ #ПКК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници