Анкара се разгневи за признаването на арменския геноцид, отзова дипломатическия си представител в Берлин

Анкара се разгневи за признаването на арменския геноцид, отзова дипломатическия си представител в Берлин
Решението на Бундестага може да сложи край на топлото приятелството между германският канцлер Ангела Меркел и турския президент Реджеп Ердоган / БГНЕС
A A+ A++ A

Властите в Турция са силно разгневени на Германия заради приетата от Бундестага резолюция, определяща масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г. като геноцид, предаде кореспондентът на БНР Нахиде Дениз.

Малко след гласуването в Бундестага Анкара заяви, че решението на Германия да признае извършването на арменски геноцид няма никаква правна стойност.

Малко по-късно Турция определи като „историческа грешка“ решението на германския Бундестаг да признае за геноцид масовите кланета на арменци в Османската империя по време на Първата световна война, предава AFP. То ще бъде третирано от Анкара като „недействително“. „Признаването на германския парламент на тези „изкривени и безпочвени“ обвинения като „геноцид“ са историческа грешка“, се казва в официалния профил в социалната мрежа „Туитър“ на Нуман Куртулмус, говорител на премиера и правителството.
 
Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви,че Анкара никога няма да приеме тази резолюция. А говорителят на управляващата ПСР Нуман Куртулмуш посочи, че тя ще навреди много сериозно на турско-германските отношения. Турските парламентаристи подготвят декларация, осъждаща резолюцията, в която се обединиха управляващи и опозиция без прокюрдската партия на демократичните народи, съобщи националното радио.
 
Сега Турция държи коза и за бежанската криза, каза президентът Р. Т. Ердоган и заплаши, че страната му може да спре да изпълнява договореностите за връщането на бежанците, включени в споразумението за реадмисия. Милиони турци, живеещи в Германия също предприеха протестни демонстрации.

Междувременно след приемането на резолюцията, признаваща кланетата на арменци в Османската империя през Първата световна война като геноцид, Анкара е отзовала за консултации дипломатическия си представител в Берлин, предава TACC, като се позовава на репортаж от турския телевизионен канал 24 TV.

През 2015 г. турските власти реагираха по аналогичен начин след признаването на арменския геноцид от Австрия, Люксембург и Ватикан.



#Турция #дипломатически представител #геноцид #Берлин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници