Руският парламент избра Медведев за премиер

Руският парламент избра Медведев за премиер
След като бе одобрен от парламента, Медведев обеща като премиер да работи с всички политически сили. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският парламент утвърди във вторник, 8 май, за премиер бившия президент Дмитрий Медведев.

Депутатите в Държавната дума – долната камара на парламента, в която управляващата партия „Единна Русия" има мнозинство, одобриха Медведев с 299 гласа „за" срещу 144 „против". Няма въздържали се при гласуването, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В понеделник досегашният министър-председател Владимир Путин положи клетва като президент на Руската федерация и веднага предложи на парламента кандидатурата на Медведев. С това завърши размяната на постовете между двамата лидери.

След като бе одобрен от парламента, Медведев обеща като премиер да работи с всички политически сили.

„Като председател на правителството ще бъда открит за общуване с всички политически сили. В това виждам своя политически дълг. Възнамерявам да работя, без да пестя сили, за да изпълня всички тези обещания, които президентът и аз дадохме в хода на последните политически събития", каза още новият премиер.

След това Путин подписа указ за назначаването му.

За втори път в историята на Русия бивш държавен глава става премиер. Преди четири години Владимир Путин застана начело на правителството след два последователни президентски мандата.

Фракцията Комунистическа партия на Руската Федерация (КПРФ) обяви по-рано във вторник, че ще гласува против кандидатурата на Дмитрий Медведев.

„Олигархическият курс напълно се изчерпа и провали", заяви лидерът на партията Генадий Зюганов пред журналисти.

Лидерът на националистите Владимир Жириновски обаче не се обяви срещу Медведев.

„Дайте да се съгласим. Днес е празник (в Русия има почивни дни заради Деня на победата - 9 май – б.р.). Не трябва да отхвърляме кандидатурата на човек, който още не е встъпил в длъжност. Нека поработи малко. Нали на сватбата не казваме на невестата, че женихът е лош", каза той преди гласуването.

#Дмитрий Медведев #президент #премиер #министър-председател #Владимир Путин #Русия #Държавната дума #Руската федерация #КПРФ #Генадий Зюганов #Владимир Жириновски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници