Високата температура уврежда ли мозъка на детето?

Високата температура уврежда ли мозъка на детето?
A A+ A++ A

Родителите често се тревожат дали при висока температура може да настъпи мозъчно увреждане, но до засягане на мозъка се стига извънредно рядко.

Не е рядкост болно дете да повиши телесната си температура до 40 градуса. Въпреки че температура над 41 градуса е рядкост, освен ако детето е прекалено облечено или в помещението е прекалено топло, организмът успява да я толерира. Тази температура се понася от детето без дълготрайни последствия от самата температура.

Трябва да имаме предвид, че високата температура не е болест, а начин тялото да се бори с болестта. С по-висока от нормалната температура тялото атакува бактерии или вируси, които биха се развивали добре при 37 градуса. Високата температура е също знак за организма, че има нужда да произвежда повече агенти срещу инфекцията като бели кръвни клетки и антитела.

Разбира се, ако детето има температура над 38,5 градуса, няма да разчитате организмът сам да се справи, а ще вземете мерки както за понижаване на температурата, така и за откриване и лечение на причината – най-често инфекция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници