Профилактика и лечение на придужаващите заболявания при пациенти с ХОББ

Профилактика и лечение на придужаващите заболявания при пациенти с ХОББ
A A+ A++ A

ХОББ, или хронична обструктивна белодробна болест, е прогресиращо заболяване на белия дроб, включващо хроничен бронхит и емфизем. По-често се среща при пушачи и клинично се изразява със затруднено дишане.

Според публикация в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine учени от университета в Бостън са проследили повече от 1600 пациенти с ХОББ и са наблюдавали влиянието на придружаващите заболявание за развитието на ХОББ. Установили са 12 заболявания, които значително увеличават смъртността при пациентите с ХОББ.

Тези 12 заболявания са: белодробен рак, рак на панкреаса, рак на хранопровода, рак на гърдата, белодробна фиброза, камерно мъждене/трептене, застойна сърдечна недостатъчност, коронарна съдова болест, стомашна/дуоденална язва, цироза на черния дроб, диабет с невропатия и тревожност.

При пациентите, при които се наблюдавали едно или няколко от тези заболявания като придружаващи на ХОББ, смъртността била по-висока.

Оттук произлиза и изводът на учените, че скрининг за тези 12 заболявания при пациентите с ХОББ ще подобри прогнозата и ще улесни контрола върху заболяването.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници