Спрете болката в гърба, преди да е започнала!

Спрете болката в гърба, преди да е започнала!
A A+ A++ A

Сигурно ви се е случвало да изпитвате неприятната болка в гърба, която нарушава нормалната физическа активност на много хора. Ако сте разумни, ще стигнете до заключението, че най-добрият подход е профилактиката. Ето какво трябва да знаете:

Седнете удобно! Не се нуждаете от специален ергономичен стол на работното място, но все пак трябва да си осигурите такъв, който поддържа добре гръбнака. Извивката за гърба трябва да е под формата на S, каквато е нормалната анатомия на гръбнака, а не под формата на С, както се изработват редица модерни столове.

На всеки половин час отделете няколко секунди да станете и да се раздвижите, за да освободите напрежението в гръбнака.

Стойте добре изправени! Ушите, рамената, таза и колената ви трябва да са разположение симетрично по отношение на срединната линия на тялото ви. Не се изкривявайте встрани.

Носете меки обувки! Всеки път, когато страдате от неудобни обувки, това се предава и на вашия гръб. Осигурете си комфорт при ходене както навън, така и у дома.

Не на пушенето! През 2010 г. резултатите от 40 проучвания показаха, че при пушачите болката в гърба се среща значително по-често, отколкото при непушачите. Възможно е да се дължи на намаляването на кръвния ток към гръбнака при пушене.

Научете се да вдигате предмети, без да натоварвате кръста! Опитайте се да пренесете тежестта върху краката, когато се налага да повдигнете предмет, бил той тежък или лек. Наведете се, сгънете леко в коляното единия крак, а другият изпънете назад. Вдигнете предмета, като използвате стола или масата до вас за опора.

По-ниска възглавница! Ако използвате 2 или 3 възглавници, това може да доведе до напрежение в мускулите на врата и съответно болка.

По статия на health.com

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници