На път е да се докаже витаминът Чудо – витамин D

На път е да се докаже витаминът Чудо – витамин D
A A+ A++ A

Би било невероятно, ако един витамин може да помогне за изграждането на по-здрави кости, както и да предпазва от диабет, мултипленна склероза, рак, миокарден инфаркт, депресия. И дори да води до отслабване! Всички тези въпроси учените насочват към вит. D – витамина, който се получава в кожата под действието на слънчевата светлина, както и се доставя на организма с някои храни и добавки.

Витамин D има важна роля за изграждането на здрави кости от раждането до старостта. Витамин D спомага за усвояването на калций от храната.

Витамин D и мултипленна склероза. Мултипленната склероза се среща по-често в страни, които се намират далеч от екватора. От години учените изучават връзката между вит. D, слънцето и автоимунното заболяване, което води до увреждане на нервите. Има известна връзка между генетичен дефект с ниски нива на вит. D и високия риск от развитие на мултипленна склероза, но още няма достатъчно научни доказателства за прилагането на вит. D като профилактика на мултипленна склероза.

Витамин D и диабет. Подозира се връзка между ниските нива на вит. D и диабет тип 2. Но също все още няма достатъчно доказателства за прилагането на вит. D като профилактика. Предполага се, че затлъстяването има комплексна роля за диабета и ниските нива на вит. D.

Витамин D и отслабване. Проучванията показват, че ниски нива на вит. D преобладават при хора със затлъстяване. Мастната тъкан задържа вит. D и той не може да бъде използван от организма. Но дали затлъстяването е причина за ниските нива на вит. D, или първо се установява недостиг на  витамин D и като резултат затлъстяването? Има известни резултати при добавянето на витамин D към нискокалоричната диета, при което се ускорява процесът на намаляване на теглото.

Витамин D и депресия. Витамин D играе роля в развитието и функционирането на мозъка. Разработват се проучвания за ролята на витамин D за облекчаване на симптомите при депресия, но резултатите са противоречиви.

Витамин D и рак. Ниските нива на витамин D се разглеждат като възможен рисков фактор за развите на рак на дебелото черво. Прилагането на витамин D може скоро да се докаже като начин за превенция на рака на гърдата и рака на простатата.

Витамин D и сърдечносъдови заболявания. Ниските нива на витамин D са били свързани с повишен риск от миокарден инфаркт, инсулт и сърдечни заболявания. Все още не е доказано дали витамин D може да намали риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и каква доза е необходима. Много високи нива на вит. D в кръвта могат да увредят кръвоносните съдове и сърцето, тъй като повишават нивото на калция в кръвта.

По материали на WebMD.com

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници