Специалистите съветват: Яжте поне 5 зеленчука и плодове на ден. Защо?

Специалистите съветват: Яжте поне 5 зеленчука и плодове на ден. Защо?
A A+ A++ A

Преди всичко плодовете и зеленчуците са богати на вода, което е важно и не е за подценяване, доставят ви фибри и голямо разнообразие от витамини и минерали. Отделно от това плодовете и зеленчуците се явяват естествени антиоксиданти и ще ви защитят от вредното въздействие на множество външни фактори.

Изпиването на една чаша прясно изцеден плодов сок не би могло да се сравни с изпиването на една газирана напитка или ароматизиран сок. Газираните напитки нямат никаква положителна хранителна стойност.

По отношение на плодовете и зеленчуците, които са претърпели обработка и ги консумираме под формата на консерва или компот, хранителните стойности в тях също отговарят на потребностите на организма по отношение на провитамин А и полифеноли (основните антиоксиданти са дори повече). За хората с чувствителен стомах и раздразнени черва дори се препоръчват обработените плодове и зеленчуци без добавена захар, които се понасят много по-добре.

Звучи лесно, но на практика като че ли не успяваме да изпълним предписанието. Ето едно предложение:

  • Към закуската не забравяйте една чаша истински плодов сок.
  • На обяд изберете салата или гарнитура от свежи зеленчуци и плод за десерт.
  • Следобед можете да предвидите един банан за хапване или купичка ягоди.
  • За вечеря пригответе ястие със зелен боб или други задушени зеленчуци.

...И ето – вече сте изпълнили здравословните препоръки! А нищо не ви ограничава да си позволите и повече. Няма ограничение в количеството на плодовете и зеленчуците за деня. Сурови, замразени, консервирани или задушени, не ги забравяйте в менюто си!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници