Новият президент Владимир Путин: Русия над всичко!

Новият президент Владимир Путин: Русия над всичко!
Смятам за смисъл на целия ми живот и свой дълг да служа на отечеството, нашата родина, каза новият президент на Русия Владимир Путин. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Владимир Путин положи клетва като президент на Русия за историческия трети мандат на бляскава церемония в Кремъл.

С ръка върху копие от Конституцията, Путин се закле „да спазва и да защитава правата и свободите на народа“ и да брани сигурността на Русия при официалното поемане на президентския пост от досегашния държавен глава Дмитрий Медведев, предава АФП, цитирана от „Фокус“.

„Встъпвайки в длъжност като президент на Руската федерация, разбирам цялата своя отговорност пред родината. Нейните интереси, сигурността, благополучието на гражданите винаги са били и винаги ще бъдат за мен над всичко. Ще направя всичко, за да оправдая доверието на милионите наши граждани“, обеща Владимир Путин, след като положи клетва.

Досегашният държавен глава Дмитрий Медведев пожела успех на наследника си, когото най-вероятно сам ще наследи на премиерския пост, и посочи, че властта трябва да остане по-открита за сътрудничество.

„Смятам за смисъл на целия ми живот и свой дълг да служа на отечеството, нашата родина, подкрепата на което ме е вдъхновявала и ми е помагала в най-трудните и сложни задачи“, подчерта президентът.

Церемонията по встъпването в длъжност е шеста в историята на съвременна Русия. По традиция тя се провежда в парадната резиденция на държавния глава – Големия кремълски дворец.

Церемонията започна в 11:00 часа местно време в Кремъл в присъствието на около 3000 гости и се предава пряко по телевизията.

Ритуалът започна с внасянето на трицветното национално знаме и флага на президента от войници в парадни униформи.

Владимир Путин беше избран за президент на 4 март 2012 г. с 64% от гласовете на руските избиратели за 6-годишен мандат, който ще е трети за него.

Той беше президент два мандата от 2000 г. до 2008 г. и предаде поста на Дмитрий Медведев, който се очаква скоро да го замени на премиерския пост.

В центъра на Москва около 300 души участват в протест срещу полагането на клетва от новоизбрания президент Владимир Путин.

Демонстрантите носят бели лентички, които се превърнаха в символ на протестните опозиционни акции.

Няколко десетки демонстранти са задържани от частите на ОМОН.

Сред арестуваните са активистът Вадим Коровин и Борис Немцов, които бяха задържани и след протестите в неделя.

#Русия #президент #Владимир Путин #Дмитрий Медведев #ОМОН #Борис Немцов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници