Турската опозиция предупреди: Налагането на президентска система ще предизвика гражданска война

Турската опозиция предупреди: Налагането на президентска система ще предизвика гражданска война
Лидерът на опозиционната Народно-републиканска партия в Турция Кемал Кълъчдароглу. / БГНЕС
A A+ A++ A

Промяна в модела на управлението на страната ще предизвика гражданска война и налагането на президентската система може да стане единствено с цената на кръвопролитията, предупреди лидерът на опозиционната Народно-републиканска партия в Турция Кемал Кълъчдароглу.

„Според действащата конституция съдебната власт е независима и няма орган, който да й налага заповеди и инструкции. Що за президентска система е това – един ще говори, Турция ще мълчи, а съдебните решения ще се съобразяват и подчиняват на това, както и подготовката на листите за кандидат-депутатите. Без кръвопролития този модел не може да бъде установен в тази страна, каза опозиционният лидер.

Това е най-тежката криза в Турция“, подчерта Кълъчдароглу и отново припомни, че именно по силата на сегашната конституция Давутоглу е оглавил кабинета с подкрепата на близо 24 милиона избиратели, която Ердоган еднолично елиминира.

Опозиционният политик цитира председателя на Върховния съд, според когото доверието в съдебната система се е сринало до 30%. „Ако в една страна няма справедливо правосъдие, то в нея липсват и държавата, и сигурността. Правосъдието е основен жалон на държавата. През 2015 г. паднахме с още 3 пункта в скалата на индекса за човешкото развитие и сега сме на 72-а позиция“, посочи опозиционният лидер.

Той подчерта, че категорично не може да се приеме призива на председателя на парламента за промяната на конституцията от светска в религиозна.




#гражданска война #Кемал Кълъчдароглу #Ердоган #Давутоглу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »