14 000 полицаи охраняват опозиционния „Марш на милионите" в Москва

14 000 полицаи охраняват опозиционния „Марш на милионите" в Москва
Милицията в Москва напълно е блокирала Манежния площад заради репетиция за Парада на победата на 9 май. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Милицията на руската столица усили мерките за безопасност на Калужкия площад, откъдето ще започне опозиционната акция „Марш на милионите".

РИА „Новости" и „Интерфакс" съобщават за разполагането на допълнителни полицейски сили, на части на мобилния отряд със специално предназначение (ОМОН) и военнослужещи от вътрешните войски, предаде БГНЕС.

„Маршът на милионите" е организиаран от опозицията ден преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент на Русия Владимир Путин на 7 май.

Премиерът, а преди това и президент на Русия в продължение на два мандата, беше избран за държавен глава на Русия на изборите на 4 март 2012 г. Според опозицията вотът е бил манипулиран в полза на дългогодишния лидер.

Редът на масовите акции в Москва на 6 май ще се осигурява от 14 000 полицаи, военнослужещи и дружинници, уточняват руските агенции.

По протежение на маршрута на шествието се поставят метални заграждения. На площад „Болшая Якиманка" се подготвят рамки с металодетектори.

Мерките за сигурност са засилени и на площад „Болотни", където е планирано да се проведе митингът на участниците в „Марша на милионите".

Един от организаторите на опозиционната проява, координаторът на Левия фронт Сергей Удалцов, пише в Туитър, че полицията е отказала да пусне на „Болотни" камион с оборудване за трибуната, от която да говорят ораторите на митинга. „Това е опит да се провали мероприятието," категоричен е Сергей Удалцов.

Милицията в Москва напълно е блокирала Манежния площад. Според съобщението, качено на сайта на московското управление на министерството на вътрешните работи, на площада ще се провеждат „мероприятия за подготовка на парада на победата на 9 май".

„Маршът на милионите" бе съгласуван с градските власти на 3 май. Участниците ще се съберат на Калужкия площад и по булевард „Болшая Якиманка" ще стигнат до площад „Болотни", където ще е митингът.

Този маршрут повтаря маршрута на шествието „За честни избори" на 4 февруари 2012 г.

Освен „Маршът на милионите" за 6 май е планирано и друго мероприятие – митинг на Поклонная гора на създадения от Владимир Путин „Общоруски народен фронт".

#Москва #Русия #опозиция #Сергей Удалцов #Владимир Путин #президент #президент на Русия #ОМОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници