Икономиките по света може да се свият до средата на века поради недостиг на вода

Икономиките по света може да се свият до средата на века поради недостиг на вода
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Икономиките в големи части на света могат да се свият драстично до средата на века поради това, че прясната вода става все по-ограничен ресурс заради изменението на климата, предупреди Световната банка, цитирана от GreenTech.bg.

Близкият изток ще е засегнат най-тежко. Брутният вътрешен продукт на страните от региона може да спадне с до 14% до 2050 г., ако не се вземат мерки, за да се преразпределя водата. Тези мерки следва да включват решения за повишаване на водната ефективност и инвестиции в технологии като обезсоляване и рециклиране на водата.

Глобалното затопляне може да предизвика силни наводнения и засушавания, а за районите с наличие на зимен клмат може да означава снеговалежите да бъдат заменени от дъждове – с по-високи темпове на изпарение, предупреждават експертите. Изменението на климата може да доведе и до промени на снежните покривки на планините. Те, наред с топенето на вътрешните ледници, осигуряват наличието на прясна вода, респективно сладководните ресурси ще бъдат накърнение от глобалното затопляне. Наред с това и покачване на морското равнище може да доведе до "замърсяване" със солена вода на подпочвените води.

Недостигът на прясна вода би могъл да окаже влияние върху всички сектори – от селското стопанство до енергетиката, сочи анализът на Световната банка. "Водата е, разбира се, от централно значение за живота, но тя е и в основата на икономическата активност", каза Ричард Даманиа, водещ икономист и водещ автор на доклада на Световната банка.

Недостигът на вода няма да има еднакво въздействие в световен мащаб. Икономиките в Западна Европа и Северна Америка ще бъдат до голяма степен пощадени, според анализите на Световната банка. Ала бързо растящите икономики като тези в Китай и Индия могат да бъдат силно засегнати.

 

#икономики #климатични промени #вода #глобално затопляне #Световна банка #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници