Къпането на бебето – кога и колко често?

Къпането на бебето – кога и колко често?
A A+ A++ A

В България по традиция се приема бебето да се къпе всеки ден.

Често родителите питат кога е най-подходящото време за къпане. Отново по традиция се приема бебето да се къпе вечер. И не защото тогава се случва нещо специално, а защото тогава са приключили повечето задължения у дома, не предстоят разходки, всички са се прибрали от работа, обстановката е спокойна и може да се отдели време за специалния момент.

Препоръчва се бебето да се къпе всяка вечер. Причината не е, че бебето се е изцапало, че е мръсно или мирише лошо. Не, причините са различни от тази идея.

  • Ако не къпете бебето днес, има възможност да не го съблечете. Така няма да видите, ако бебето има обрив по тялото или друга кожна реакция (зачервяване например). Когато го събличате, къпете и обличате, без да искате, ще огледате цялото тяло и няма начин да изпуснете обрив. Пропуснатата кожна реакция може да означава пропусната алергична реакция, която да се усложни в следващите часове, без да подозирате.
  • Ако не съблечете всички дрехи на бебето, може да не забележите, че се е изпотило или долните дрешки са се намокрили при пропускане на пелената. Ако го оставите така през нощта, може да последва обрив или детето да е неспокойно, докато дрешките изсъхнат.
  • Къпането на бебето му доставя удоволствие, когато свикне с водата и целия ритуал около къпането. Ако успеете да се организирате така, че къпането да става по едно и също време всяка вечер, ще видите как след няколко месеца детето ще очаква този момент с нетърпение и ще му се наслаждава с усмивка.
  • Бебето се къпе дори когато е болно. Когато има леко до умерено повишена температура например, няма причина да отменяте къпането. Водата е естествен фактор и има благоприятно действие върху организма. При къпането се подобрява циркулацията на кожата, стимулират се кожните рецептори, отпускат се мускулите.
  • Къпането има благоприятно закалително действие. Редовното обливане с вода, както и по изготвена индивидуална закалителна схема, има благоприятно влияние върху имунитета и издръжливостта на организма. Често в съвременния свят закаляването се подценява, децата растат изнежени и боледуват много по-често при незначителна промяна във външните условия.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници