Клетъчен телефон и рак: Каква е връзката?

Клетъчен телефон и рак: Каква е връзката?
A A+ A++ A

Има ли връзка между употребата на клетъчните телефони и развитието на рак?

Възможната връзка между мобилния телефон и рака е противоречива. От доста време се провеждат проучвания в тази насока, но резултатите не са категорични.  Понастоящем няма консенсус за приемането на клетъчния телефон като канцероген.

Учените насочват вниманието си в търсене на връзка между развитието на мозъчни тумори и употребата на мобилни телефони. Някои проучвания доказват слабо нарастване на диагностицираните мозъчни тумори от 70-те години на миналия век насам, но клетъчни телефони не са се използвали през 70-те. Вероятно слабото нарастване на честотата на мозъчните тумори се дължи на други фактори. Възможно е заболеваемостта от мозъчни тумори да е била същата в миналото, но сега те да се откриват много по-често благодарение на подобряването на медицинските грижи и усъвършенстването на медицинската техника за диагностика.

Какво са доказали учените досега за връзката между рака и мобилния телефон? Ето изводите от няколко проучвания:

  • При едно проучване, проследяващо 420 000 души, използващи клетъчни телефони, за период от 20 години, не е доказана връзка между употребата им и мозъчните тумори.
  • Друго проучване открива връзка между клетъчните телефони и рака на слюнчените жлези.
  • Изследване, проведено наскоро, доказва възможно повишаване на риска от развитие на глиом – особен вид мозъчен тумор, при най-страстните потребители, но не и връзка с риска от развитие на мозъчен тумор като цяло. В резултат на това проучване Световната здравна организация приема радиацията, излъчвана от мобилните телефони, и по-точно радиочестотните им електромагнитни вълни, като „възможен“ канцероген за хората.

Преди един фактор да се докаже като канцероген, по принцип са необходими много години на изследвания, а реално клетъчните телефони не се използват от толкова дълго, за да може да се установи дълготрайното им влияние. Затова засега никой не може да каже дали могат да причиняват рак. Ако сте притеснени по отношение на възможния риск от развитие на рак при употребата на мобилен телефон, най-добре е да ограничите влиянието му върху вашия организъм. За целта можете да използвате например високоговорителя или устройство „свободни ръце“, чрез които отдалечавате антената на телефона от главата си.

По статия на д-р Томъти Мойнихан, онколог към Mayo Clinic, USA.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници