Доживотни присъди заплашват двамата турски журналисти, критици на Ердоган

Доживотни присъди заплашват двамата турски журналисти, критици на Ердоган
БНТ
A A+ A++ A

В Истанбул започна процесът срещу двама критици на турския президент Ердоган. Това са главният редактор на вестник "Джумхуриет" Джан Дюндар и Ердем Гюл, шеф на бюрото на вестника в Анкара, съобщава БНТ.

Обвиненията срещу тях са тежки - шпионаж, огласяване на държавни тайни, опит за преврат и подпомагане на терористична организация. Двамата вече прекараха тримесечен арест.

Причината за обвиненията е статия със снимки и видеозапис. Статията е за задържането през януари 2014 година на камиони на турското разузнаване МИТ, натоварени с оръжие за сирийските ислямистки бунтовници. Турското правителство отрича да поддържа радикални движения, враждебни на режима на Асад.

Ние знаем, че сме прави. Заставаме зад нашия материал. Смятаме, че истинските престъпници трябва да застанат пред съда. Ще поискаме да ни оправдаят и ще кажем, че хората не могат да бъдат лишавани от правото им да бъдат информирани, заяви Джан Дюндар, главен редактор на в."Джумхуриет“.

Процесът се води при закрити врата. Дюндар и Гюл може да получат доживотни присъди. Стотина известни писатели, сред тях Марио Варгас Льоса призоваха с писмо турския премиер Давутоглу да отмени обвиненията срещу журналистите.



#Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници