Десет причини да хапвате шоколад без угризения

Десет причини да хапвате шоколад без угризения
A A+ A++ A

Шоколадът е калоричен, но знаете ли колко полезен е той?!

  1. Шоколадът намалява стреса. В тази насока отново заслугата е на съдържащия се в шоколада магнезий – той благоприятства отпускането на организма и има положително влияние върху стреса и тревожността.
  2. Шоколадът е отличен антидепресант. Богат на флавоноиди, консумацията му подобрява мозъчното кръвообръщение и затова се препоръчва на хора, склонни към развитие на депресивни състояния.
  3. Шоколадът оправя настроението. Когато ви липсва разбирането на половинката, най-доброто решение е да се разположите на удобен диван, да си пуснете хубав филм и да се въоръжите с блокчета шоколад. Вярно е, че комбинацията не се отразява добре на фигурата при често практикуване, но положителният ефект върху лошото настроение е по-бърз от този при всеки друг метод.
  4. Шоколадът е богат на магнезий. А магнезият е важен за функционирането на мускулите. Липсата на магнезий води до мускулни спазми.
  5. Шоколадът подобрява тонуса. Без да се спираме на вит. В, РР, калий, магнезий, калций и желязо, шоколадът съдържа също теобромин, който има действие подобно на кофеина. Представете си какво ще ви донесе блочке шоколад, прибавено към вашето сутрешно кафе!
  6. Шоколадът има благоприятно действие върху храносмилането. Съдържа ненаситени мазнини, които се усвояват лесно. Внимавайте да не прекалявате, тъй като трябва да се има предвид лаксативния му ефект при консумацията на цял шоколад наведнъж например.
  7. Шоколадът намалява риска от инфаркт. Това не е причина да хапвате повече шоколад, но е добре да знаете, че полифенолите, които се съдържат в шоколада, могат да намалят риска от инфаркт на миокарда и мозъчно-съдови инциденти с до 45%.
  8. Шоколадът е полезен за костите и зъбите. Защото е богат на калций и фосфор!
  9. Шоколадът е добро средство против появата на бръчки. Защото е богат на полифеноли, вит. А, Е и С, шоколадът е идеален антиоксидант и съответно - средство срещу стареенето.
  10. Шоколадът спомага за намаляване на холестерола. Мастните киселини, съдържащи се в какаовото масло, помагат за намаляване на холестерола в кръвта.

Когато се консумира с мярка, шоколадът е полезна храна. И все пак предпочитайте черен шоколад пред млечен, защото съдържа по-малко захар, повече какао и съответно е още по-полезен.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници