Тръгвате на екзотична екскурзия?! Помислихте ли за опасностите?

Тръгвате на екзотична екскурзия?! Помислихте ли за опасностите?
A A+ A++ A

Когато е на път да се осъществи мечтата ви да пътувате до екзотична дестинация или дори в страна, която посещавате за първи или пореден път, едно от последните неща, за които мислите, са опасностите за здравето ви.

Освен романтични спомени, прекрасни снимки и скъпи сувенири, възможно е да си донесете и някоя болест от далечното пътуване. Повечето инфекции са безобидни (най-често диариен синдром) и преминават сами за броени дни, но други са опасни. Въпреки че не се срещат по нашите географски ширини, случва се при хора, пътували в чужбина, да се установи малария, жълта треска, паразитоза или екзотична треска. Около 4 до 6 седмици преди да тръгнете е необходимо да посетите лекар специалист, с когото да се консултирате по някои въпроси:

  • Ендемичен за какви инфекции е районът, в който отивате? Какви са симптомите на тези заболявания?
  • Има ли задължителни ваксини, които трябва да си направите преди пътуването? Ваксините изискват време, за да работят ефективно по време на пребиваването ви в ендемичния район.
  • Какви лекарства да носите с вас? И при какви условия да ги използвате? Възможно е вашият лекар да ви изпише антибиотик и да ви инструктира при какви условия да го използвате.
  • Какви предпазни средства да предвидите за пътуването (репеленти, спрейове)? От какви паразити и насекоми трябва да се пазите?

Най-вероятно от вашата туристическа агенция също ще ви дадат инструкции и ще ви напомнят за опасностите (паразити, насекоми, климатични особености, хигиенни условия), които да имате предвид. Но като цяло трябва да се пазите сами:

  • Избягвайте да се храните на случайни места. Докато за местните хора може да е нормално да си вземат храна от казани на улицата, то за вас тази храна може да има сериозни последствия. Не яжте храна, която е изстинала след приготвянето й. Не яжте неизмити плодове и сурови зеленчуци; избягвайте салатите. Не яжте непастьоризирани млечни продукти. Най-добре носете винаги със себе си опаковани ядки или бисквити, в случай че огладнеете.
  • Избягвайте да пиете течности и вода от несигурен източник. Водата е среда за развитието на много паразити и източник на различни инфекции, сред които и разпространеният по цял свят хепатит А. Винаги носете с вас шише с чиста питейна вода – пътуването е свързано със загуба на повече течности от обикновено и трябва да си осигурите адекватен прием на течности. Можете да пиете напитки от кенчета или бутилки, които са фабрично запечатани, а също така и горещи напитки – чай и кафе. Не използвайте лед в напитката си!
  • Вземете си подходящ слънцезащитен крем – кожата, особено когато е нарушена бариерната й функция (както при изгаряне), е идеална входна врата за инфекции.
  • Използвайте репелент против комари, при нужда спете в помещения с мрежа на прозореца, не използвайте парфюми.
  • Мийте ръцете си често. Това е най-добрият начин да се предпазите от инфекции, предавани по фекално-орален път.
  • Не се къпете и не плувайте в естествени езера, реки или водоеми, които може да са замърсени с животински изпражнения. Плуването в хлорирани басейни като цяло е безопасно.

Особено внимание трябва обърнат бременните жени, хората над 60 години, хората с хронични заболявания, хората с намален имунитет, както и родителите на малки деца. Тези групи са най-лесно уязвими по време на пътуването.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници