Световна имунизационна седмица 2012

Световна имунизационна седмица 2012
A A+ A++ A

От 21 до 28 април тази година за пореден път се провежда Световна имунизационна седмица по инициатива на Световната здравна организация. Тази година световната имунизационна седмица протича под наслов „Защити твоя свят – ваксинирай се!“. Целта е да се обединят страни по целия свят с кампании за ваксиниране, публични обучения и разпространяване на полезна информация по въпросите за различните ваксини и смисъла на ваксинирането като профилактика.

Имунизирането на населението е едно от най-добрите и финансово оправдани здравни профилактични мерки, което предпазва от сериозни усложнения, инвалидизиране и смърт от болести като дифтерия, хепатит А и В, заушка, морбили, пневмококови инфекции, детски паралич, ротавирусна диария, тетанус и други. Имунизирането на населението предотвратява смъртта на 2 до3 милиона души всяка година.

Благодарение на масовите имунизации някои инфекции са станали много редки или почти не се срещат в наши дни. Този факт предполага възможност родители и лекари да се замислят дали ваксините вече са безполезни и дори опасни. Но от друга страна, поради пропуски в имунизационните кампании, инфекции като дифтерия, морбили и полиомиелит (детски паралич) се завръщат. Спирането на имунизациите срещу причинителите на тези болести ще позволи тяхното бързо разпространение.

По статия на WHO април 2012

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници