Груевски и Димитриев релаксират на по бира преди предаването на премиерския пост

Груевски и Димитриев релаксират на по бира преди предаването на премиерския пост
Снимка: Вечер Прес
A A+ A++ A

Генералният секретар на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Емил Димитриев най-вероятно ще оглави преходното правителство в Македония, след като бъде гласувана оставката на досегашния премиер Никола Груевски, предаде македонското електронно издание МКД.

Двамата бяха уловени от фотографи в релаксираща обстановка на по бира след заседанието на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ.

По-рано днес агенциите разпространиха новината за взетото от Груевски решение.

"Утре, аз ще подам оставката си пред председателя на парламента", каза той в телевизионно обръщение към нацията.

Няма съмнения, че македонският премиер Никола Груевски до утре ще си подаде оставка, заяви пред медиите и европейският посредник в преговорите между управляващите и опозицията Питер Ванхоуте.

Димитриев ще изпълнява поста премиер на преходния кабинет до изборите на 24 април. Той е генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ от юли 2013 г. насам.

Датата 24 април бе посочена от Никола Груевски като възможна за вота. Дотогава в продължение на 100 дни страната ще бъда управлявана от техническо правителство.

Според Ванхуоте задълженията, произлезли от договора за преодоляване на политическата криза, най-късно утре ще бъдат спазени. Европейският дипломат е изразил надежда, че след оставката ще бъдат решени и другите два въпроса от договора – за реформи в медиите и за разчистване на избирателните списъци.

Ройтерс отбелязва, че министър-председателят се оттегля на фона на преговори под егидата на Европейския съюз за произвеждане на предсрочния вот през април в опит да бъде прекратена продължаващата с месеци политическа криза.

Утре в Скопие пристига еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. Очакваше се именно това посещение да даде отговори на въпросите за оставката на Груевски и стъпките за излизане от политическата криза.

#Никола Груевск #оставка #Емил Димитриев #преходно правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници