60 арестувани за атентата в Истанбул

60 арестувани за атентата в Истанбул
A A+ A++ A

Близо 60 души са арестувани в няколко града в Турция, 16 от тях в столицата в Анкара, а 15 от тях са граждани на Сирия, съобщи БНТ.

Мерките за сигурност са засилени още след атентатите в Анкара. Центърът на Истанбул вече е тих и пуст, за разлика от сцените на ужас в обедните часове.

В туристическата зона край площад "Султан Ахмет" днес в 10,40 сутринта бомба отне живота на десет души, девет от тях са германци.

Турските власти се опитват да насочат вниманието към "Ислямска държава", но за момента е ясно, че извършителят е 28-годишен мъж от сирийски произход, роден в Саудитска Арабия. Влязъл е неотдавна на територията на Турция от Сирия.

Атентатът наистина носи белезите на предишни атаки в Турция, за които се твърди, че са дело на "Ислямска държава". Ако версията се потвърди, това ще е първото нападение на "Ислямска държава" в Истанбул.

След самоубийствения атентат в Истанбул генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че няма оправдание за действия като днешното нападение и подчерта, че всички страни от Алианса са обединени срещу всяка проява на тероризъм.

ООН заклейми престъпен акт, достоен за презрение. Днешният атентат за пореден път напомни, че тероризмът застрашава целия свят и борбата с него трябва да обедини усилията на всички страни, заяви френският премиер Манюел Валс. Германия, която днес даде най-много жертви, повтори необходимостта от решителни действия срещу тероризма.

С напредването на деня Германия получаваше все по-мрачни новини от атентата в Истанбул, докато окончателната равносметка достигна до канцлера Меркел чрез нейния турски колега Давутоглу - 9 от общо 10 жертви са германци. В телефонен разговор турският премиер е уверил, че подробности от следствието, което се води педантично, ще бъдат споделени с германската страна, а за ранените германци ще бъдат положени всички необходими грижи.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Днес беше ударен Истанбул, преди Париж, Тунис, също и Анкара. Днес международният тероризъм показа отново грозното си лице. Наред със сръбта, която изпитваме днес, това показва, че трябва да действаме решително срещу тероризма.

Загиналите са от организирана туристическа група, уточни Меркел на пресконференция в Берлин с алжирския си колега Абделмалек Селал. Тя поиска от госта съдействие за по-бързо връщане на алжирските мигранти в страната й с отхвърлени молби за убежище. По-рано германското външно министерство призова гражданите на страната в Истанбул да избягват масови струпвания на хора и туристическите забележителности.

Франк-Валтер Щайнмайер, министър на външните работи на Германия осъди този варварски, страхлив терористичен акт. "Той е насочен срещу самото сърце на турския град Истанбул, който всички обичаме заради неговата откритост. В тези часове твърдо заставаме на страната на Турция", каза Щайнмайер.

Предупреждение към гражданите си да избягват туристическите забележителности в Истанбул до второ нареждане отправи и Дания. Базираната в Града на Босфора Сирийска национална коалиция, която е основна част от сирийската опозиция в изгнание, също осъди днешния атентат и поднесе съболезнования на близките на жертвите.

#Истанбул #бомба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници