Ключовите моменти в споразумението за климата на ООН

Ключовите моменти в споразумението за климата на ООН
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Представителите на 195 държави обмислят историческо споразумение за глобалния климат, след като домакинът Франция публикува окончателен вариант на проектоспоразумението, което министрите внимателно да прегледат и да приемат, предава AFP.

Целта на дейностите, предвидени в споразумението е да бъде овладяно нивото на глобалното затопляне „достатъчно под“ 2 градуса Целзий в сравнение с това преди Индустриалната революция, ако е възможно на равнището от 1,5 C.
С подписването на документа, светът ще започне „рязко редуциране“ на парниковите емисии.


За разлика от предишните чернови, текстът не посочва конкретни дати и избягва терминът „въглероден неутралитет“, който срещна силна опозиция от страна на най-големите производители на изкопаеми горива като Саудитска Арабия.
Развиващите се държави, които все още трябва да горят въглища и петрол, за да осигуряват енергия за тяхното увеличаващо се население, са окуражавани да положат повече усилия и да „преминат след време“ към ограниченията. 

През 2018, две години след като споразумението влезе в сила, държавите ще оценят общият ефект от действията си върху глобалното затопляне. Те ще преоценят своите планове за ограничаване на въглеродните емисии през 2020 година. 

След като споразумението влезе в сила, общият ефект от усилията на страните ще бъде преразглеждан на интервали от пет години, започващи през 2023.

Развитите страни „ще осигурят“ финансирането, за да помогнат на развиващите се да осъществят скъпото преминаване към зелена енергия. Финансирането трябва да е постоянно, и богатите страни трябва да докладват на всеки две години за финансовото си състояние.

Обещаните от богатите държави 100 милиарда долара на година са преместени от основната част на споразумението, която ще има правна сила, в отделна незадължителна секция. Тази сума ще бъде преразгледана през 2025 година.

#ООН #климат #природа #СИЛА #ефект #усилия #финансиране #глобално затопляне #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници