САЩ: ''Ислямска държава'' е изгубила 30% от територията си

САЩ: ''Ислямска държава'' е изгубила 30% от територията си
Антъни Блинкен Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е загубила за 1 години 30% от завладените територии.

Това съобщи заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от РИА Новости.

„В момента ИД контролира с 30% по-малко територии в Ирак, отколкото преди година, благодарение на действията на международната коалиция, начело със САЩ“, каза Блинкен. Той съобщи, че по време на кампанията срещу терористите международната коалиция е извършила 7700 въздушни удари по позиции на групировката.

„Има резултат от военната кампания... В момента иракското правителство се опитва да мобилизира племената за борба срещу ИД“, заяви заместник-държавният секретар.

Освен това, коалицията е осигурила безопасността на 85% от границите на Турция със Сирия и само един малък участък все още е слабо контролиран и е използван от бойците на ИД за проникване. САЩ и техните съюзници бомбардират позициите на ИД от август миналата година в Ирак и от септември миналата година в Сирия. Коалицията се ползва с подкрепата на иракските власти, но ударите в Сирия не са съгласувани с правителството на тази страна и се нанасят без резолюция на СС на ООН.

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е една от главните заплахи за световната сигурност. Тя се опитва да разпространи своето влияние в Северна Африка на територията на Либия. Според различни оценки ИД контролира до 90 000 кв. км в Ирак и Сирия, на които е провъзгласен т.нар. Халифат със собствени закони и органи на властта.


#''Ислямска държава'' #терористична групировка #заплахи #Либия #Сирия #Северна Африка #Ирак #Антъни Блинкен #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »