Най-честите странични ефекти при приложение на ваксина срещу рак на маточната шийка

Най-честите странични ефекти при приложение на ваксина срещу рак на маточната шийка
A A+ A++ A

В САЩ е извършено проучване за страничните ефекти при приложението на четиривалентната ваксина срещу човешки папиломен вирус. Това е профилактична мярка срещу развитие на рак на маточната шийка.

Изследването обхваща 899 млади жени на възраст между 11 и 26 години, получили първата доза в периода февруари-септември 2008 г. Анкетата включва въпроси за страничните ефекти, взаимовръзката с лекарите, познанията и отношението към рака на маточната шийка и човешкия папиломен вирус.

78% от участничките съобщават за болка на мястото на приложението на ваксината. Други чести странични ефекти са посиняване и потъмняване (при 17%) на кожата на мястото на приложението или подуване (при 14%). Като цяло по-младите съобщават за повече и по-чести странични реакции от по-възрастните участнички. Последните също по-добре са информирани относно рака на маточната шийка като заболяване, за човешкия папиломен вирус като причинител и за ползите и рисковете от ваксинацията.

В заключение, учените, провели изследването, обобщават, че осезаемите различия както по отношение на страничните ефекти, така и по информираността и интереса към проблема, предполагат да се обърне внимание на подходящата възраст за запознаване с проблема и ваксината. В някои американски щати са правени вече опити за въвеждането на ваксината като условие за прием в училищата, но въпросът е дискусионен.

По данни на The Center for Health Research, Kaiser Permanente Northwest, Portland, Oregon

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници