Всички държави да разследват дизеловите двигатели на "Фолксваген", апелира ЕК

Всички държави да разследват дизеловите двигатели на "Фолксваген", апелира ЕК
A A+ A++ A

Европейската комисия се обърна към държавине членки да разследват колко автомобили на тяхна територия с дизелови двигатели на "Фолксваген" са снабдени с устройства за манипулиране на данните за вредни емисии.

Компанията потвърди, че има монтирано устройство със специален софтуер, известно като defeat device, на конкретен модел дизелов двигател от 2008 г., с който са продадени близо 11 милиона коли по цял свят.

"Приканваме всички държави членки да извършват разследване на национално ниво. Трябва да добием пълна представа за това колко превозни средства са били снабдени с подобни устройства, които нарушават европейското законодателство", заяви говорителят на Еврокомисията Лусия Клоде.

Изпълнителният орган на ЕС предложи ново законодателство за затягане на тестовия режим на автомобилите и заяви, че ще бъде отговорност на държавите членки да го приложат.

Комисията в момента проверява дали системата на ЕС за одобрение на нови модели за предлагане на пазара трябва да бъде променена и обяви, че е свикала среща с националните отговорни органи.

#Фолксваген #дизелови двигатели #вредни емисии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници