Тадеуш Кантор – между театъра на коридата и театъра на смъртта

Тадеуш Кантор – между театъра на коридата и театъра на смъртта
A A+ A++ A

На 28 и 29 септември в театър-лаборатория „Алма Алтер“ можете да гледате арт-продукци на тема „Тадеуш Кантор – между театъра на коридата и театъра на смъртта“.

Темата „Тадеуш Кантор – между театъра на коридата и театъра на смъртта“ е основополагаща за арт-продукциите през 2015 - обявена за година на полския театър, през която се навършват 100 години от рождението на големия полски режисьор.

Тадеуш Кантор е едно от имената, без които полският авангард не би имал своето влияние върху развитието на световната история на театъра – такава, каквото е днес. С изключителен размах той рисува картината на полския театър между живота и смъртта. Сакралното пространство на сцената се разпада, за да остави материята на живота в ръцете на своя художник. Актьорът е картина, снимка, в която зацикля онзи единствен миг на случване, тук и сега, но това „тук“ е нашето вътрешно пространство, а „сега“ е вече историческо, то вече се е случило и ще се случва, непрекъснато, зациклящо, до пълен разпад. Формата е съвършена, изчистена. Реалността деградира. Фотографията е негатив на живото.

Арт-продукциите са разработки на студентите от специалността „Авторски театър“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, които приемат предизвикателството да вдигнат завесите, в които е забулена сцената и да пристъпят заедно със зрителите в театъра на смъртта.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Научни Изследвания .

Кога: 28 и 29 септември, 19:30
Къде: бул. „Цар Освободител“ 15
Вход: Свободен (запетайка на лявата ръка)

#Алма Алтер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници