На 22 септември честваме Деня на независимостта

На 22 септември честваме Деня на независимостта
A A+ A++ A

Празничният 22 септември започна със света литургия в храма "Свети Четиридесет мъченици", отслужена от великотърновския митрополит Григорий. На днешния ден преди 107 години в старопрестолния град е обявена независимостта на България.

На 22 септември през 1908 г. на това свято място България е обявена за царство. Княз Фердинанд I получава титлата цар на българите. 

Мястото съзнателно е избрано, разказва пред БНР историкът Петко Петков. Над 20 години на българския престол, иначе доста неопитен, непознаващ българите при пристигането си, княз Фердинанд вече е научил най-важните неща за предшествениците си - великите български царе, и знае, че тази църква е символна за държавността, а и за монархията в България и затова е избрал точно нея.

По традиция оттук започват националните тържества - с водосвет, поръсване на бойното знаме на Националния военен университет и флаговете на институциите, военен ритуал за издигане на националния трибагреник, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Независимостта на Царевец и шествие до паметника "Майка България".

Присъстваха политици и общественици, сред които зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, кметът на Велико Търново Даниел Панов, областният управител проф. Пенчо Пенчев,  зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Велико Търново днес предоставя свободен достъп до всички исторически обекти и забележителности, свързани с обявяването на независимостта музеите "Нова история" и "Затвор", храма "Св. Четиридесет мъченици" и историческата крепост "Царевец".

Гост на града на празника ще бъде председателят на Народното събрание Цецка Цачева. По традиция вечерта ще има тържествена заря-проверка.

По обяд военните оркестри, участници в Международния фестивал, ще изпълнят шоу-програма в центъра на Велико Търново. Концерт на формация "Канарите" и Голямото търновско хоро ще съберат любителите на фолклора между 17 ч. и 18.30 ч.

Кулминацията на честването е в 19 ч. на площад "Цар Асен I" със строеви марш и тържествена проверка. на края са аудио-визуалният спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" и празничните илюминации.

В София празникът беше отбелязан на площад "Александър Батенберг".Организатор на честването беше Столичната община, проявата обаче събра малко хора.

В Пловдив проявите започнаха в църквата „Света Неделя” с молебен за здраве и благополучие на целия български народ. Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на Александър Малинов в подножието на храма.

На днешния ден през 1990 година за първи път членове на сдружението „Център Петко Каравелов” се събраха именно в църквата „Света Неделя“, за да отбележат, че тази дата от историята ни не бива да остава в забвение, защото бележи началото на българската държавност, подчерта Владимир Дончев.

"За съжаление не всички българи го разпознават като празник и причината е идеологическа. Това е натрупването, което имаше преди промените, преди 10-и ноември, че това е празник на Фердинанд, на буржоазното правителство на Александър Малинов и поради тази причина не трябва да се чества. Истината обаче е, че Съединението на Северна и Южна България с Източна Румелия нямаше да може да породи своя ефект и да доведе до закономерния резултат на създаването на една единна българска държава, ако ние всъщност не бяхме се отърсили от василитета от Турция", каза Дончев.

Тържественият ритуал по повод празника се състоя пред колоната на Независима България на пл. „22 септември”. В него се включи и представителна част на комитет „Родолюбие“. Празничната програма продължава с два концерта - на „Биг Бенд Пловдив” на Римския стадион, а вечерта - на фолклорните ансамбли „Тракия” и „Пирин” на Античния театър.

В Пазарджик с издигане на националното знаме и тържествена церемония на площад "Константин Величков" в 11 часа започна честването на Независимостта.

Празничен молебен за България беше отслужен на площад "Независимост" във Варна. Под звуците на националния химн, изпълнен от представителния духов оркестър на Военноморските сили тържествено беше вдигнато националното знаме.

Стара Загора отбелязва ритуално Деня на Независимостта. 22 септември е празник и на Старозагорските минерални бани.

В Кърджали празникът започна с тържествен ритуал пред Паметника на освободителите.

Oбщина Благоевград отбелязва годишнината с почести за войните, загинали за обединението и Независимостта на страната, пред Паметната плоча на площад "Георги Измирлиев".

В Петрич ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите за Родината.

Жители и гости на Добринище имат два повода за честване - Деня на Независимостта и празника на града.

Регионалният исторически музей в Кюстендил приема посетители безплатно.

В Силистра годишнината се отбелязва с венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

Сливен отбеляза празника с тържествен ритуал пред паметника на славния сливенски конен полк "Орлето" със слово на кмета Кольо Милев и поднасяне на венци в знак на почит към радетелите на българската независимост. 

В Ловеч ще има анимирано лазерно шоу върху скалния венец на хълма Стратеш. Аудиовизуалния спектакъл "Звук и светлина - Историята своя тачим" също ще бъде част от празненствата.

Източник: БНР

 

#22 септември #Велико Търново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници