Гърция избира нов парламент

Гърция избира нов парламент
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Днес ще се проведат извънредните парламентарни избори в Гърция, до които се стигна след оставката на премиера Алексис Ципрас. Ще се състезават 19 партии. Това ще са третите за по-малко от година избори.

До тях се стигна след като бившият премиер Алексис Ципрас загуби парламентарното си мнозинство заради разцепление в собствената му управляваща партия „Сириза".

За първи път от 60 години се очертават шансове цели девет партии да влязат в новия парламент. Предварителните прогнози обаче сочат, че никоя от тях няма да може да получи необходимия брой гласове, за да управлява самостоятелно. 

С почти изравнени шансове за победа са двете основни претендентки за властта - радикалната левица „Сириза" и консервативната „Нова демокрация”. 

За да има мнозинство в парламента и да състави собствен кабинет, партията – победител трябва да получи 38% от гласовете, които според последните проучвания на общественото мнение не получават нито „Сириза" , нито „Нова демокрация”.

Гласуването в Гърция е задължително. Избирателните секции в Гърция са отворили врати за желаещите да гласуват.

Около 9,8 милиона гърци са се регистрирали за вота в парламентарните избори. Победителят ще получи правото да сформира правителство, което ще трябва да проведе икономическите реформи, с които Атина се ангажира в замяна на отпускането на 86 милиарда евро финансова помощ за страната.

#Гърция #Парламент #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници