Има българско участие на престижния кинофестивал в Сан Себастиян

Има българско участие на престижния кинофестивал в Сан Себастиян
Снимка: spainbg.com
A A+ A++ A

В Сан Себастиян беше открит 63-я международен кинофестивал.

Дебютният пълнометражен игрален филм „Жажда” на режисьорката Светла Цоцоркова ще бъде част от програмата „Нови режисьори” на 63-ото издание на международния филмов фестивал Сан Себастиан (18-26 септември 2015).

 

Киносъбитието започна с предпремиерна прожекция на филма "Rеgression" на испанския режисьор Алехандро Аменабар. Самият той не беше създавал филм от 6 години. Аменабар обясни отсъствието си пред журналисти с това, че не е имал добра история за разказване.

В официалната селекция на фестивала участват общо 22 филма, от които 17 ще се борят за престижната награда "Златна раковина".

Във филма на Аменабар участват американският актьор Итън Хоук и британската актриса, която стана известна с ролята си на Хърмаяни във филмите за "Хари Потър" - Ема Уотсън. Филмът бе представен извън конкурсната програма. С него се завърна към психологическия трилър - жанр, в който той има своите забележителни изяви с "Дисертация" (1996г.) и "Отвори очи (1997 г.) с Пенелопе Крус.

В Сан Себастиан за първи път извън Франция ще бъде показан филма на двамата братя Жан-Мари и Арно Ларио "21 нощи с Пати", "Момчето и звяра" ("The boy and the beast") на японския кинематографист Мамору Хосода, "High-Rise" на британеца Бен Уитли и много др.

Киното на Латинска Америка пък ще бъде представено в отделна секция "Латински хоризонти", където ще бъдат показани 14 заглавия.

Международният кинофестивал в Сан Себастиан се провежда ежегодно от 1953 г. и се счита за един от най-престижните в Европа. Именно там бе европейската премиера на сагата "Междузвездни войни", както и първата прожекция на филма "На север през северозапад" (North by Northwest, 1959 г.) на Алфред Хичкок.



#кинофестивал #режисьор #събитие #Ема Уотсън #Итън Хоук #Алфред Хичкок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници