Огнян Минчев: Къде започва "пътят на характера" за САЩ

Огнян Минчев: Къде започва  "пътят на характера" за САЩ
Огнян Минчев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Огнян Минчев

Мисля, че "пътят на характера" за Америка не започва и не свършва с приемането на 100 000 бежанци на американска земя, които да отворят дюнерджийници, а децата им - IT компании в Силициевата долина.

"Пътят на характера" за Америка е да мобилизира огромните си ресурси и да се опита заедно със съюзниците си да спре варварството в Близкия изток. Изграждането на характера започва с отговорността.

Американският президент Джордж. У. Буш изпрати армията на САЩ за да отстрани режима на Саддам Хюсеин в Ирак, а американският генерал Петреус успя отчасти да овладее хаоса и насилието, които се настаниха в Ирак след 2003 г. Настоящият президент на САЩ Барак Обама изтегли американските войски от Ирак като с това даде възможност на контролираните от Иран сили да разширят влиянието си и да се изправят лице в лице с бързо експанзиращия сунитски тероризъм от другата страна. Администрацията на президента Обама подкрепи разнородната сирийска опозиция срещу диктатора Асад, но в тази опозиция връх взеха радикални джихадистки групировки, които наложиха режим на терор и насилие, многократно по-опустошителен дори и от най-бруталните действия на режима на Асад. Бежанците, чиято кошмарна съдба генерал Ставридис толкова убедително описва бягат преди всичко от този режим на терор и насилие, доведен до варварската касапница на т.нар. "Ислямска държава".

Америка има отговорността да спре този кошмар заедно със своите партньори и съюзници. Америка трябва да подкрепи цялостна програма за изграждане на прилични условия на живот за милионите бежанци в близост до техните домове - в съседните страни на Сирия и Ирак. Америка би трябвало да подкрепи обединена Европа в усилията й да оцелее под натиска на милионите бежанци, тръгнали към Германия и Швеция... Никой няма да спечели, ако социалната структура и обществата на Европа рухнат под този масов екзодус и неизбежно следващите го хаос, терор и граждански конфликт, но Америка ще изгуби най-значимия си партньор, с когото споделя общи ценности и култура.

Америка е призвана да организира начело на НАТО военна операция за пълно поражение на главорезите от т.нар. "Ислямска държава" и - особено важно - на всички тези, които стоят зад нея с парите и фанатизма си. Америка и Западът не могат да управляват чужди страни - особено в Близкия изток, но могат да дадат шанс на местни лидери за промяна отвъд господството на сектантския примитивизъм. Америка е била и остава надежда за огромен брой хора, защото може да води света по пътя на свободата.

Дезертирането от Ирак и Сирия, където Вашингтон носи отговорност за статуквото ерозира американското лидерство в глобален мащаб. 100 000 дюнерджийници на американска земя не са нито достатъчната, нито достойната цена, която Америка може и треябва да плати за да остане лидер на свободния свят.

Позицията на политолога Огнян Минчев е публикувана на страницата му във Фейсбук. Коментарът е по повод анализа на Джеймс Ставридис, публикуван в сп. Foreign Policy, в който се казва, че САЩ трябва да приемат поне 100 хил. бежанци.

#бежанци #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници