Чудото на Благодатния огън дойде в България с час закъснение

Чудото на Благодатния огън дойде в България с час закъснение
Да пребъде благодатта, светлината на свещения огън да озари всички ни. Христос Воскресе!, каза митрополит Николай на изхода от Летище Пловдив. Снимка: telekabeltv.bg, архив
A A+ A++ A

Благодатният огън от Йерусалим слезе и на българска земя, макар и с час закъснение.

Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай донесе Благодатния огън от Божи гроб в Йерусалим до летище Пловдив, предаде „Фокус”.

„Да пребъде благодатта, светлината на свещения огън да озари всички ни. Христос Воскресе!,” каза митрополит Николай на изхода от Летище Пловдив, където се стекоха стотици българи, за да си вземат частица от огъня.

Свещениците изпяха „На многая лета!”, след което прозвуча и химнът на България, а духова музика изпрати всички свещеници и пловдивския митрополит от летище Пловдив.

Двама софийски свещеници ще занесат частица от огъня до София, както и останалите свещеници в своите епархии.

Кметът на Пловдив Иван Тотев и областният управител Здравко Димитров ще придружат Пловдивския митрополит Николай до пловдивската църквата „Света Богородица”, където ще бъде отслужена тържествена литургия.

В София огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, откъдето с литийно шествие ще бъде внесен на пасхалната служба в храма „Св. Александър Невски".

Светата литургия ще започне в 23:30 ч. в храм-паметника „Св. Александър Невски". В полунощ патриарх Максим ще излезе от храма, за да обяви „Христос Возкресе".

Според православните християни Благодатният огън има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

Подробностите за източника на този огън са дълбоко пазена тайна. След като бъде изнесен, той ще бъде предаван от вярващ на вярващ.

#Благодатен огън #митрополит Николай #Йерусалим #патриарх Максим #Летище Пловдив #възкресение #Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници