ВСС образува дисциплинарка на шефа на спецпрокуратурата

ВСС образува дисциплинарка на шефа на спецпрокуратурата
Светлозар Костов Снимка: utroruse.com
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство на ръководителя на спецпрокуратурата Светлозар Костов, предаде БГНЕС.

Дисциплинарката е по предложение на административния ръководител на Апелативна специализирана прокуратура за налагане на дисциплинарно наказание.

Самият прокурор Костов дойде още в началото на заседанието днес. Той е подал молба да бъде изслушан, при разглеждане на предложението, но кадровиците не се съгласиха с това.

До искането за освобождаването на обвинителя се стигна в края на август, когато стана ясно, че Костов е издал постановление, с което отлага с три месеца изпълнението на присъдата от над пет години затвор на Росен Петров – Животното.

На 17 февруари спецсъдът е одобрил споразумение между прокуратурата и защитата на Петров, с което той се признава за виновен, че от 2003 г. до 2010 г. е участвал в организирана престъпна група за наркоразпространение в София, ръководена от Златомир Иванов. Определеното наказание е 3 години и 3 месеца затвор.

Петров обаче има една условна присъда от 2 години затвор с 3 години изпитателен срок за причинена смърт на човек, след като е шофирал пиян. Инцидентът е станал на 5 юли 2004 г., като времето съвпада с периода, за който той признал, че е участвал в наркогрупата на Баретата. На 15 юни т.г. спецсъдът определил Петров да изтърпи отделно и това наказание, като общото му наказание е 5 години и 2 месеца затвор.

На 10 юли адвокатът на Петров депозирал молба за отлагане на изпълнението заради заболяване на осъдения и предстояща през септември операция във Военномедицинска академия. Към молбата са били приложени и три медицински документа, в които на латински е вписана диагноза, уточняват от пресслужбата на държавното обвинение.

Наблюдаващият прокурор бил на мнение, че Петров не страда от тежко заболяване, но Светлозар Костов приел, че заболяването, макар и неясно какво точно е, тъй като диагнозата е изписана само на латински, е тежко и представлява пречка да започне изпълнение на наказанието.

На 17 юли Костов издава постановление за отлагане на изпълнението на наказанието. В постановлението му е посочено, че "…заболяването води до сериозни трудности и понякога дори невъзможност за движение на съответния крайник, респ. на тялото, придружено от болки, а след оперативната намеса в зависимост от резултата се провежда рехабилитация, която също отнема немалък период от време".

През август за случая разбират в Апелативната специализирана прокуратура. Започна проверка, уведомен бе и главният прокурор.

#Висшият съдебен съвет #Светлозар Костов #Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"