Солени глоби за Албена Вулева и Евроком - за разпалване на омраза

Солени глоби за Албена Вулева и Евроком - за разпалване на омраза
A A+ A++ A

Комисията за защита от дискриминация присъди имуществени санкции на водещата Албена Вулева и на телевизията „Евроком” за това, че разпалват омраза срещу бежанците и ромите.

Глобата за Вулева е 500 лв., а за телевизията 1000 лв. Нарушението им най-общо е, че са осъществили дискриминация на основата на раса, етническа принадлежност, народност и религия в броя на авторското предаване на Вулева „PSYCHOдиспансер”, излъчени през октомври и ноември 2013 г. През този период бе първото увеличаване на бежанския поток към България вследствие на войната в Сирия и конфликти в Африка.

В предаванията си Вулева прави репортажи от района на джамията Баня Башъ в центъра на София, а в коментар зад кадър обсъжда чужденците, които заснема. Нарича ги „надупени иноверци” (визирайки позата за молитва на мюсюлманите), „нашественици”, „алахолюбиви пришълци”, „разярени чернокожи иноверци”, „напористи, арогантни, изискващи и нахални”, „пропълзяващи в страната ни мохамедани”, „ислямисти”, „неука, черна, неблагодарна маса организми” и др. В същите предавания тя определя ромите като „аборигенни кръвопийци”, „напаст” и „паразитиращи върху българското общество организми”. Според Вулева България е „бяла европейска и християнска държава”, „не е негърска държава“, „бялата раса има право на защита”, „срамота е преобладаващото население в България да са негри и мохамедани”, заявява, че религиозните ритуали на мюсюлманите са „исторически обидни за българина”, че се задава „ново робство” и др. Тя последователно портретира всички чужденци с африкански или арабски произход, ромите, както и мюсюлманите, като културно несъвместими с българите, а присъствието им в България – като „ненормално”.

Със свое решение от 4 септември 2015 г. КЗД установява, че изказванията на Албена Вулева създават враждебна среда, като унизяват достойнството на чужденците от арабски и африкански произход, мюсюлманите и ромите. Те съставляват тормоз над тези малцинства по смисъла на закона.

КЗД сочи, че Вулева използва въображаеми ситуации, както и историческото минало на завладяването на България от Османската империя, за да провокира негативното отношение на зрителя.

Делото пред КЗД е образувано по сигнал на Български хелзинкски комитет.

„Това решение на КЗД е пореден израз на законовата защита срещу реч на омразата”, коментира адв. Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК. „В правовата държава няма свобода на изразяване на омраза. КЗД продължава устойчивата си практика на санкциониране на такива правонарушения и обществената промяна идва. Вследствие последователното прилагане на закона, езикът на омразата постепенно ще стане обществено неприемлив”, смята Илиева.

#Албена Вулева #ромите #бежанците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници