Творби на Йозеф Питер в Националната галерия

Творби на Йозеф Питер в Националната галерия
A A+ A++ A

На 17 септември в Националната галерия в 18.00 часа ще бъде открита изложба на чешкия график Йозеф Питер.

Изложбата представя за първи път пред публика творчеството на Йозеф Питер. Включени са над 200 творби от графичната колекция на Националната галерия и от частни сбирки. Запазеният ценен документален материал в семейния архив на внука на художника – г-н Вацлав Питер от Прага, също за първи път влиза в научно обръщение. Изложбата ще гостува в чешката столица през ноември 2015 г.

Чешкият график Йосиф Питер живее и твори в София между 1909 и 1921 година. Художникът идва в България с покана да преподава графични техники в наскоро създаденото Държавно рисувално училище в София и на практика се явява първият у нас академично школуван график. Той е сред първите художници в началото на века, които използват за основен мотив в творчеството си сюжети и теми от стара София, видяна идилично и сърдечно. Знаменателно е, че неговата първа изложба се открива на празника на нашата столицата.

До днес неговото име е познато само на ограничен кръг специалисти и колекционери, въпреки че в Националната галерия се пази богата сбирка от пластичното му наследство – рисунки, акварели, маслени творби, печатна графика – дарени през 1986 година от сина и дъщерята на художника. Те разкриват изключително дарование и висок професионализъм във владеенето на сложните графични техники. Макар тогава в България графиката като форма на изящните изкуства да е все още непопулярна, Йосиф Питер създава от днешна гледна точка впечатляващи в техническото си съвършенство листове, модерни като пластичен език. В началото на ХХ век българското изкуство тепърва прохожда и ролята на Йосиф Питер в образоването на младите български художници е също толкова значима, колкото и на неговите сънародници и колеги Иван Мърквичка и Ярослав Вешин.

Изложбата в Националната галерия прави възможно завръщането на този изключителен художник, обикнал България като своя родина.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници