Стотици на протест заради горящо сметище край Капитан Димитриево

Стотици на протест заради горящо сметище край Капитан Димитриево
Снимка: btvnovinite.com
A A+ A++ A

Няколкостотин жители на Капитан Димитриево и околните населени места блокираха тази сутрин за час пътя Пазарджик-Капитан Димитриево. Акцията беше в знак на протест срещу продължаващото с години системно обгазяване от близкото сметище на Пазарджик, предаде bTV.

Хората дадоха срок един месец на управляващите да затворят депото за отпадъци. В противен случай казаха, че ще започнат безсрочно гражданско неподчинение.

Ново депо, направено по европейски изисквания, трябва да замени старото, но този факт не успокоява отчаяните хора.

„Не искаме никакво сметище. Искаме незабавно обезопасяване и спиране на настоящото! В противен случай ще започнем въоръжена съпротива”, заяви пред bTV Тодор Лазаров, чиито брат и баща са починали от рак.

В Капитан Димитриево хората са отчаяни. В почти всяко семейство има починал или заболял от онкологично заболяване, като местните смятат, че причина за това е сметището и честите обгазявания. Местният участъков лекар води черната статистика вече близо 10 години.

„Аз не се сещам семейство, което да няма. Включително и на моята медицинска сестра мъжа й. И то от такива, сравнително по-рядко срещащи се онкологични заболявания. Чести са левкозите, това онкологични заболявания на кръвта. Чести са онкологичните заболявания на храносмилателната система и на белия дроб!“ - разказва пред bTV участъковият лекар на Капитан Димитриево  Николай Пенев.

Майки се оплакват, че децата им всекидневно кашлят и имат астматични усложнения. За всичко това жителите на Капитан Димитриево винят всекидневните пожари на пазарджишкото  сметище  и токсичните пушеци.

Пожарите често са предизвиквани умишлено от роми, които търсят железни отпадъци.

„Много често при нашите деца се срещат респираторни заболявания. Когато се засили тука обгазяването. Когато има повече подпалвания“, споделя Надежда, майка на 7-годишно момиченце.

#сметище #обгазявания #онкологични заболявания #роми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници