Откриват завода за отпадъци в София

Откриват завода за отпадъци в София
A A+ A++ A

София има официално завод за боклука си от днес. Заводът за механично-биологично третиране на отпадъците ще бъде открит на площадка „Садината” в с. Яна от кмета Йорданка Фандъкова и премиера Бойко Борисов.

На церемонията ще присъстват и еврокомисарят ни Кристалина Георгиева, ръководителят на ГД „Околна среда“ на ЕК Джордж Кремлис, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка г-н Ласло Бараняй и др. 

Кметът Фандъкова обясни, че проектът е финансиран с 84% безвъзмездни средства от ЕС и такса смет не се предвижда да бъде вдигната. 

Заводът ще обработва по 410 000 тона отпадъци годишно, от тях ще се произвеждат гориво, рециклирани материали и компост.

Общината подготвя и проект за инсталация за оползотворяване на горивото от завода в “Топлофикация София”. По думите на експерти, тя ще намали с над 10% нужното количество природен газ, което трябва да свали и цената на парното в столицата. Така 30% от столичани ще се топлят с гориво от боклук през зимата, а през лятото то ще осигурява топла вода на живеещите в центъра. До средата на следващата година общината ще подаде и молба за кандидатсване за финансиране по ОП “Околна среда”. Проектът е за 135 млн. евро без ДДС.

Целият проект за управление на отпадъците струва 345 млн. лв. Той беше започнат през 2007 г., когато се оказа че няма ефективно решение за разпределението на боклуците в столицата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници