Великобритания отхвърли евтаназията

Великобритания отхвърли евтаназията
A A+ A++ A

Британските депутати отхвърлиха с голямо мнозинство законопроект, който щеше да разреши на болните в терминален стадий възрастни да изберат да сложат край на живота си под медицински надзор.

Общо 330 депутати гласуваха против предложението, внесено от лейбъриста Роб Марис. Обществената кампания да се разреши на болните да слагат край на живота си беше подкрепена от различни обществени фигури, от покойния фентъзи автор Тери Пратчет до милиардера Ричард Брансън.

Противниците на проекта заявиха, че приемането му може да доведе до ситуация, при която на хора в уязвимо положение да се оказва натиск да отнемат живота си, за да не тежат на семействата си.

Премиерът Дейвид Камерън от Консервативната партия е против всички проекти, улесняващи болните да сложат край на живота си.

Законът предвиждаше да се разреши на болни, на които остава по-малко от половин година живот, да получат предписание за смъртоносна доза лекарства. Те обаче трябваше да са в състояние да ги вземат сами.

Поддръжниците на закона обявиха решението на парламента за възмутително. Сара Утън, главен изпълнителен директор на неправителствената организация "Дигнити ин дайин" ("Достойнство в смъртта"), която пропагандира "правото да се умре", заяви че решението показва до каква степен правителството се е откъснало от обществото. Проучване на на социологическия институт "Популус" по-рано тази година показа, че 82 на сто от британците подкрепят подобен закон.

"На всеки две седмици един британец отива в чужбина, за да умре. Всяка година над 300 души в терминален стадий на болестта отнемат живота си у дома, обикновено сами и по опасни начини", заяви тя.

Религиозните среди, напротив, приветстваха решението. Епископът на Карлайл Джеймс Нюкъм, глава на католическата църква на Англия, заяви че решението на парламента изпраща "силен сигнал, че правилният начин е да се подкрепят хората в терминален стадий на болестта и да им се покажат състрадание и подкрепа чрез по-добри мерки за облекчаване на страданията им".

Преди гласуването главата на англиканската църква - Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби и други религиозни лица изпратиха съвместно писмо до депутатите, призовавайки ги да отхвърлят текста. Те подчертаха, че макар във Великобритания самоубийството да не е престъпление, то остава трагедия и трябва да се направи всичко възможно, за да му се попречи.

В Швейцария, Холандия, Белгия и Люксембург болните имат правото да получат помощ, за да сложат край на живота си.

По Ройтерс и АФП

#болните #край

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници