Енергетици и миньори печелят най-добре, между 16 и 18 хил. лв. годишно

Енергетици и миньори печелят най-добре, между 16 и 18 хил. лв. годишно
A A+ A++ A

Добивната промишленост, енергетиката и транспортните и складови услуги дават най-добри шансове за работа и добра заплата, сочи анализ на трудовия пазар, изготвен от Института за пазарна икономика.

Трите икономически дейности, където завършилите професионални училища са над 50% от общо заетите, са добивна промишленост (59,8%), енергетика (54,7%) и транспорт, складиране и пощи (52,9%). В първите два сектора средната годишна заплата е значително по-висока от средната за страната - съответно 15 759 лв. и 18 750 лв., а в третия е близка до нея - 9758 лв., е посочено в доклад “Професионално образование и заетост”.

Общо за седемте сектора, в които завършилите професионални училища са над 40% от заетите, а като абсолютна стойност представляват две трети от заетите с придобита професионална квалификация (66,7%), средната работна заплата, е близо 15% по-висока от средното равнище за страната.

Коефициентът на заетост на завършилите с придобита професионална квалификация е 60,6% през 2014 г., или с 6% по-висок от този при завършилите средно образование и с 13% по-висок от средния коефициент на заетост за страната. Безработицата при завършилите професионално образование (10,2%) е по-ниска и от средната за страната (11,4%), и от тази при завършилите средно образование (10,6%).

Тези показатели поставят представянето на средните специалисти на пазара на труда над тези с общообразователна подготовка, е посочено в доклада.

Въпреки това учещите в професионални училища намаляват с над една четвърт през последните 15 години. През 2000-2001 учебна година броят на възпитаниците на професионални училища надхвърля 191 хил. души, а през миналата е бил 141 хил. души.

 

#заетост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници