Валери Симеонов: ЕК ще потвърди, че договорите с американските централи са държавна помощ

Валери Симеонов: ЕК ще потвърди, че договорите с американските централи са държавна помощ
A A+ A++ A

Договорите с американските централи са държавна помощ и Европейската комисия ще потвърди този факт. Това заяви по Дарик съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който е и председател на Комисията за проверка на финансовото състояние на енергетиката.

Комисията за проверка на финансовото състояние на енергетиката изпрати запитване до Брюксел съдържат ли договорите на държавната НЕК с ТЕЦ "AES Гълъбово Марица Изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" елементи на непрегламентирана държавна подкрепа, според директивите на ЕС в тази област. Очаква се отговорът от ЕК да бъде получен до края на годината.

„Работят по въпроса и в скоро време ще имаме отговор дали това съгласно нормите на европейските директиви е държавна помощ. Каквото е, нямайте съмнение въобще. Трябва да изчакаме, там има една администрация, която трябва да се свърши работата", каза депутатът.

Валери Симеонов коментира законопроекта за прекратяване на договорите с двете централи, както и отворената от БЕХ оферта за търсене на заем за разплащане на НЕК с американските ТЕЦ-ове.  По думите му, ако се прекратят договорите, това ще се отрази благоприятно на потребителя, защото двата ТЕЦ-а са с 40 процента дял в стойността на електроенергията.

„Все още вървят съвещанията и консултациите в министерствата на енергетиката и на финансите. Имахме срещи през август със специалисти, изготвили закона, сега имаме с техните екперти. Имаме преписки. Движат се нещата, не сме ги спрели. Но законът е тежък и ще изисква време", обясни Симеонов.

По повод обявената миналата седмица оферта от БЕХ за търсене на банка или банки за заем от 650 милиона лева за разплащане с американските централи, който процес върви паралелно с подготовката на законопроекта за прекратяване на договорите с централите Валери Симеонов бе категоричен, че парите не трябва да се дават. Той е казал това на премиера министъра на финансите.

„Не трябва да се допуска такова плащане, защото то ще бъде поредно признаване на договора, което ще усложни прекратяването на договорите. Първо трябва да се приключи с този договор, да влезе закона в Народното събрание, да се гласува дай боже и по този начин ще отпадне необходимостта от допълнително договаряне, защото ще се види друга истина - че американските ТЕЦ-ове имат да връщат пари на държавата", каза Симеонов. Той се надява скоро Министерският съвет да излезе с положително становище и законопроектът да влезе за разглеждане в комисии.

#Валери Симеонов #ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници