Юнкер: ЕС трябва да узакони имиграцията

Юнкер: ЕС трябва да узакони имиграцията
Жан-Клод Юнкер снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Дошло е време камбаната да бие, часът е настъпил. Така започна ежегодната си реч "За състоянието на съюза" председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Основни теми са бежанската криза, ситуацията в Украйна и финасовите проблеми на Гърция.

"През май ЕК предложи разселването на 40 000 души, а сега този брой се допълва с още 120 000 бежанци...ЕС трябва да узакони имиграцията, както и да участва по-активно в решаването на проблемите в Сирия и Либия", заяви Юнкер.

ЕК смята, че трябва да бъдат  открити  законни пътища, по които да се поемат мигрантите.

Той предложи всички страни от Балканите, които са извън ЕС, но се надяват на членство в Общността, да бъдат включени в списъка на "сигурните" държави, където могат да бъдат разселвани бежанци.

"Шенген няма да отпадне в мандата на тази ЕК, но трябва да укрепим опазването на външните граници. Имаме нужда от таланти, идващи от всяка точка на света. Миграцията трябва да се превърне от проблем в ресурс", допълни Юнкер.

"Сега не е време да изпадаме в уплах. Дошло е време за решителни, единни действия. Въпросът е от първостепенно значение. Въпросът за хуманното отношение, за личността и човешкото достойнство", категоричен бе председателят на ЕК.

Председателят на ЕК уточни, че проблемите с бежанците няма да изчезнат, докато в Сирия и Либия стрелят. Той предупреди европейците да не се надяват, че бежанската криза ще свърши скоро.

Според него не трябва и да се преувеличава броя на бежанците. Юнкер подчерта, че Европа не може да подслони цялото нещастие на света, но все пак са дошли бежанци, които са само 0,11 % от общото население на ЕС.

#Жан-Клод Юнкер #ЕК #ЕС #Балканите #бежанци #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"