Обявяват разпределението на бежанците в ЕС

Обявяват разпределението на бежанците в ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Днес ще бъдат разпределени бежанците в страните от Европейския съюз. Това ще бъде обявено в първата реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за състоянието на съюза.

"Състоянието на Съюза" (State of the Union) е ежегодно обръщение, което председателят отправя към представителите в Европарламента. За да стигне до повече хора бе създаден нов интерактивен уебсайт , за да могат европейците да участват в дебата чрез социалните мрежи с хаштага #SOTEU.

Дебатът в ЕП ще засегне предизвикателствата пред ЕС, а Юнкер ще се отчете по напредъка си по десетте приоритета, които Европейската комисия обяви за основни насоки на работата си в началото на мандата си през ноември 2014 г.

В Европейския съюз назрява конфликт между най-привлекателните за мигрантите държави и другите страни, които не са склонни да приемат бежанци. Заради отказа на някои държави да приемат бежанците, държавите, към които се насочва потокът от мигрантите, настояват и за квоти за приема „по силата на европейската солидарност“.

Унгария обяви, че няма да позволи на тези хора да пребивават постоянно в страната, а взе и мерки срещу тях чрез изграждането на стената на сръбската граница. В Гърция се стигна до сблъсъци между мигранти и полиция.

По данни на Агенцията за бежанците към Организацията на обединените нации, до края на тази и през следващата година се очаква по море да пристигнат в Европа около 850 000 имигранти. Само до края на 2015 година ще пристигнат не по-малко от 350 000 души, а през следващата година се очаква значително нарастване на броя им.

#бежанци #ЕС #Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"