"Турски поток" тръгва с една тръба само за Турция

"Турски поток" тръгва с една тръба само за Турция
A A+ A++ A

Проектът "Турски поток" засега се свежда до една от планираните 4 тръби и тя ще доставя природен газ единствено за турския пазар - това обясни пред журналисти заместник-ръководителят на "Газпром" Александър Медведев.

Строителството на останалите тръби ще започне, след като се оцени има ли търсене на руския газ в Европа, обясни той. 

"Договорихме се с турските партньори, че първо ще се работим по тръба №1, а след това ще огледаме останалите. Но ако някой си мисли, че Турция се е отказала от втората и третата тръба, това не е вярно. И всичко ще зависи от това колко търсене ще бъде заявено от Европа", цитира думите му "Интерфакс".

Медведев не посочи срокове за начало на строителството и експлоатацията, нито цената, на която Анкара ще купува газа от "Турски поток".

Морската част от проекта ще следва в продължение на 660 км трасето на "Южен поток", а в последните 250 км ще се отклони към европейския турски бряг. Засега тръбата от руския град Анапа до турския Кайъкьой ще се включи само в турската мрежа. Предвиждаше се от този пункт да има 180 км гръба покрай Люлебургаз до местността Ипсала на турско-гръцката граница, но съдбата на този участък е неясна. Не е известно и колко ще струва първата тръба, тъй като Медведев бе споменавал преди време сума от 3.3 млрд. долара, но тя е за други параметри.

 

#Турски поток #Александър Медведев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници