Денят отвъд клишето

Денят отвъд клишето
Радан Кънев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Радан Кънев

Да, Съединението е най-българският празник. И съчетава в себе си множество върхове на българските политически и обществени борби: Революционният преврат от 6-ти септември, смелостта на младия монарх и кабинета му, ентусиазмът и героизмът на армията и особено на изоставените от дезертиралите си руски началници младши офицери.

По-слабо изучавана, не по-маловажна е изкусната дипломатическа защита на Съединението. Следва десетгодишната политическа и дипломатическа отбрана от опасността от руска окупация на Княжеството и турска - на Източна Румелия... Всъщност на 6-ти септември 1885 започва десетилетието, през което България извоюва истинската си национална свобода.

И, не - Съединението не обединява тогавашното ни общество. Мнозина се противопоставят на революционен акт против волята на руския цар, очакват войските на крал Милан с хляб и сол, системно оплюват резултата от дипломатическите преговори, искат оставката на "немеца" и в крайна сметка насилствено го детронират година по-късно. Зоват за турска и руска окупация на отечеството си... Десетилетието на Съединението и борбите след него е белязано от тежко политическо насилие, чиито жертви стават двама от най-бележитите ни държавници - Стефан Стамболов и забравеният днес д-р Георги Вълкович.Политическото насилие продължава системно през следващите сто години.

Това разделение не е напълно преодоляно и днес, раните от насилието не са пълноценно споделени, простени, излекувани ... Дано денят на истинското обединение на нацията ни около идеала за силна и независима европейска България е близо, а предателският инстинкт постепенно отмира.

Позицията на Радан Кънев е публикувана на страницата му във Фейсбук.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници