Сергей Цветарски опровергава: Не сме най-бързо топящата се нация

Сергей Цветарски опровергава: Не сме най-бързо топящата се нация
Сергей Цветарски
A A+ A++ A

Българите не са най-бързо топящата се нация в света -  има далеч по-засегнати в това отношение страни, заяви пред Нова тв председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Статистикът опроверга директора на Демографския институт към Българската академия на науките акад. Петър Иванов, според когото през 2050 г. българите ще бъдат едва 1,7 млн. от цялото население на страната ни, а ромите ще наброяват 2,8 млн. души. Останалите 700 000 ще са етнически турци.

„За да се направи прогноза за разделението на населението по етноси, трябва да имаме статистика за раждаемост и смъртност по групи. А ние нямаме такава, защото в никакви официални документи не се записва етническа принадлежност”, обясни Сергей Цветарски.

Преди дни бяха огласени данни на ООН, че в периода 2015-2050 г. населението на България ще се свие с 27,9%, което брой е срив с близо два милиона човека.

Шефката на Института за изследване на населението и човека към БАН Антоанета Христова разчете по друг начин данните - българите не са сред най-застаряващите нации на планетата. Преди нас се нареждат Полша, Гърция, Португалия, Холандия, Хонконг, Сингапур, Япония, посочи тя.

„Темата за топенето на българската нация не предполага катастрофичност, а търсене на решение. Трябва да мислим за това как да не изтичат хора”, коментира Христова.


#нация #етноси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници