КЗП се похвали с успех в "битката" с несъществуващи текстове в общите условия на ЧЕЗ

КЗП се похвали с успех в "битката" с несъществуващи текстове в общите условия на ЧЕЗ
A A+ A++ A

Една от най-важните задачи в работата на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ в последно време се оказа да се "бори" срещу несъществуващи текстове в общите условия на електроразпределителните дружества.

Комисията съобщи, че ВКС е потвърдил подаден от нея колективен иск срещу ЧЕЗ Разпределение България.

Според КЗП "дружеството незаконосъобразно е изисквало от абонатите си да заплащат сметки, срещу които са подали писмено възражение, или когато са били уличени в неправомерно въздействие върху измервателните устройства, без това да е доказано, пише в съобщението". Тези възможности са съществували съгласно въведените от дружеството неравноправни клаузи в Общите условия към договорите с потребители за предоставяне на услугата, съобщават от антимонополната комисия. Едната клауза гласи, че "подаването на възражение срещу сметката не освобождава потребителя от задължението да заплати дължимата сума". Според другата клауза, в ситуация, в която ЕРП-то твърди, че е имало неправомерно въздействие върху електромера, то може да начислява суми за енергия, която не е изконсумирана от потребителя.

По силата на решението на ВКС в срок от два месеца дружеството следва да премахне цитираните неравноправни клаузи от Общите си условия, се похвалиха гордо от КЗП.

От електрокомпанията обаче обясниха, че ЧЕЗ много отдавна не прилага двете клаузи от „Общите условия на договорите за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа“, които бяха обявени за неравноправни.

И тъй като тези клаузи много отдавна не съществуват в общите условия на ЧЕЗ, всъщност няма какво да се премахва.

Начисляването на суми за енергия и корекции в количествата измерена електрическа енергия,  вкл. при неправомерно въздействие върху средствата за търговско измерване, се извършват при реда и условията, посочени в Правилата за измерване на количеството електрическа енергия, които са подзаконов нормативен акт.  ( обн., ДВ, бр. 98 от 12.11.2013 г.), подчертават от ЧЕЗ. Компаниите от групата на ЧЕЗ в България винаги уважават решенията на ВКС и ги изпълняват в законоустановените срокове, отбелязват от ЧЕЗ.

От КЗП сочат още, че в момента са в ход колективни искове срещу още няколко електроразпределителни дружества за прогласяването за нищожни на тези и други неравноправни клаузи в общите им условия, които не са отстранили доброволно по препоръка на КЗП. Най-вероятно е да се окаже, че и в тези случаи има тотално разминаване между реалните условия в документите, по които работят енергийните компании с клиентите си и отдавна несъществуващите проблемни текстове, за които КЗП е подала искове срещу тях. Пподобен случай вече имаше и с EVN, където пак в решението на съда ставаше въпрос за отдавна несъществуващи текстове.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Източник: 3e-news

#Комисията за защита на потребителите #ЧЕЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници