Гърция отива на предсрочни избори на 20 септември

Гърция отива на предсрочни избори на 20 септември
Снимка: БТА
A A+ A++ A

20 септември е датата, на която Гърция ще проведе нови предсрочни избори. Това стана ясно от правителствен източник, който уточни, че до края на деня новината ще бъде оповестена от премиера Алексис Ципрас.

Припомняме, че Ципрас дойде на власт след изборите на 25-ти януари тази година. Той ръководи лявата радикална партия СИРИЗА, която беше остър противник на политиката на икономии, наложена от международната тройка - ЕК, ЕЦБ и ЕК.

На 5-ти юли той проведе и референдум, на който гърците масово отхвърлиха условията на международните кредитори, но само десетина дни по-късно той прие всички условия. Това предизвика известно напрежение в редиците на неговата партия, финансовият министър Янис Варуфакис подаде оставка.

41-годишният Ципрас е най-младият гръцки премиер от 1865 година.

На 24 юли проучване на общественото мнение, проведено от Metron Analysis показа подкрепа за правителството от 33,6%, определяйки СИРИЗА като най-популярната партия, но неразполагащ с достатъчно подкрепа да управлява без своя коалиционен партньор, както прави сега. От тогава не са провеждани проучвания на общественото мнение.

Членове на СИРИЗА настояват партията да се стреми към мнозинство, тъй като така би могла да постигне стабилно правителство, каквото Гърция не е имала през петте години на криза.

#Гърция #Алексис Ципрас #избори #СИРИЗА #Атина #МВФ #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници