Терпентинът е опасен за колата и кесията ви, предупреди експерт

Терпентинът е опасен за колата и кесията ви, предупреди експерт
Снимка: visti.pro
A A+ A++ A

Високи нива на терпентин е много опасно за автомобила и кесията на крайния потребител. От месеци наред апелираме, че се продават некачествени горива на пазара. Това коментира Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация, пред агенция "Фокус". Коментарът е по повод решението на премиера Бойко Борисов разпореди да започнат масови проверки по бензиностанциите заради големия брой нарушения в състава на горивата. На много места са отчетени високи нива на терпентин, около 40 %.

"Радвам се, че премиерът заявява същата теза и приема държавни мерки на ниво контрол за качеството на течните горива. Всяко гориво, което излиза извън стандарта, без значение дали е по-високо съдържанието на вода, сяра, терпентин, използвани масла или каквито и да било други съставки, понижават качеството и съсипват мотора на автомобилите", заяви Делчев.

Според експерта глобите за такива нарушения, при положение, че това е деяние с висока обществена опасност и спрямо хората и интересите на фиска, са ниски.

"Според мен глобите трябва да са изключително високи. Проблемът обаче е и в неефективния контрол. С впечатление сме, че години наред контролът не беше достатъчен и спрямо всички", каза още Андрей Делчев.

Той обясни, че големите вериги, които са членове на петролната и газова асоциация, всички, с изключение на една, са част от международни вериги. Интересът за тях не е да печелят от лошо качество, а от добро качество и високи обороти.

"За тях рискът е много по-сериозен заради това, че лошото качество може да им срине бизнеса и не е важно това, че ще спечелят 10 хил. лева отгоре, защото смесват с терпентин. Не е така при малките и особено при ведомствените. За да правят печалби, при тях това се случва доста често. Качеството само по себе си е въпрос на контрол. Според нас една голяма част от горивата, които се продават на българския пазар, особено по такива неустановени обекти, са некачествени. Лично аз никога не бих заредил, независимо от смущаващите разлики в цената. Понякога това гориво е с 0.20 – 0.30 лв по-евтино", коментира експертът.

#Андрей Делчев #Делчев #горива #бензин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници