12 април е Международният ден на авиацията

12 април е Международният ден на авиацията
12 април е Международният ден на авиацията и космонавтиката. Снимка: aviationnews.eu
A A+ A++ A

Днес, 12 април, е Международният ден на авиацията и космонавтиката.

По случай празника авиобаза „Крумово“ обяви ден на отворените врати за външната си експозиция.

Български пощи пък пускат в употреба пощенско-филателно издание на тема: „100 години от първото бойно кръщение на българската авиация в небето над Одрин“, предаде bTV.

Денят на авиацията и космонавтиката започва да се чества на 12 април 1961 г., когато съветският пилот Юрий Гагарин става първият човек, излетял в космоса.

Президентът Росен Плевнелиев ще награди с ордени „За гражданска заслуга“ - І степен, летците ветерани Андрей Иванов, Павел Игнатов и Господин Господинов.

Отличията се връчват за изключителния принос на тримата авиатори за развитието на гражданското въздухоплаване и издигането на неговия престиж.

В сряда Плевнелиев обърна специално внимание на авиацията ни. Той подчерта, че военният авиопарк се нуждае от обновяване, за да може страната ни да спазва съюзническите ни задължения.

Руският културен център също ще почете празника. В 16 ч. ще се проведе Кръгла маса на тема „Бъдещето на космическите изследвания в България: дистанционните космически изследвания, космическа биология и медицина, космическа физика“.

Във Варна пък авиомоделисти и деца ще сглобяват и декорират макети на самолети. Участниците в творческата работилница ще имат възможност да изпробват своите модели на перона на летището в града. Там ще им се дават и полезни съвети, свързани с авиацията.

#авиобаза „Крумово“ #космонавтика #авиация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници