Скелети на мечки на над 14 000 години откриха край Батак

Скелети на мечки на над 14 000 години откриха край Батак
Три скелета на пещерни мечки на около 14 000 години бяха открити в пещера в Родопите. Снимка: „Марица“
A A+ A++ A

Три скелета на пещерни мечки на около 14 000 години са извадени от пещера в Родопите. Предполага се, че скелетите са на голяма мечка и на двете й мечета.

Праисторическите животни са открити при съвместна експедиция на спелеоклуб „Пълдин“ и Природонаучния музей в Пловдив, пише вестник „Марица“.

Спелеолозите влязоха в пещерата през уикенда, а по-голямата част от находките вече са в лабораторията на музея.

Пещерняците умишлено пазят в тайна мястото на откритието, тъй като работата на експедицията все още не е приключила напълно. Пещерата е в околностите на Батак.

„Натъкнахме се на скелетите още през февруари, докато проучвахме пещерата. Трябваше обаче да изчакаме подходящи климатични условия“, разказа инструкторът от „Пълдин“ Милен Нейчев.

Въпреки че изчакали близо два месеца, деветимата от експедицията срещнали сериозни препятствия, докато се доберат до нишата, в която са костите на животните.

„Тя беше на 150 метра от входа, но за да стигнем дотам, ни трябваше повече от час. През повечето време се провирахме през „тесняци“ и газехме вода до гърдите“, разказа Нейчев.

Температурата на водата била 6-7 градуса, а след това мокри и измръзнали, спелеолозите трябвало внимателно да извадят костите от калта, да ги съберат в специални торби и да се върнат по същия път.

Повечето от участниците били в първи стадий на хипотермия, докато успеят да излязат от пещерата.

„Въпреки това обаче усилията си струваха“, категоричен е председателят на клуба Илия Савчев.

Трите черепни части, открити в пещерата, са с различна големина и спелеолозите коментират, че много вероятно е скелетите да са били на голяма мечка и двете й мечета.

Предполага се, че животните са влезли в пещерата през друг вход, а не през този, през който са проникнали спелеолозите.

Находката е уникална. Скелети на пещерни мечки се намират изключително рядко. Предполага се, че праисторическите животни, чийто ръст надвишавал 3 метра, са изчезнали през последния ледников период.

Запазен скелет на мечка има в музея в Чепеларе, а в началото на 20. век английска експедиция открива друг в пещерата „Бачо Киро“ край Дряново и сега той се намира в Природонаучния музей в Лондон.

„Това е първата научна експедиция, финансирана от Пловдивския природонаучен музей“, коментира биологът Стефан Кюркчиев. Точната възраст на находките тепърва ще бъде определена.

„Предстои костите да бъдат обработени, почистени и консервирани. Ще търсим финансиране по някой европейски проект, за да продължим проучването. След като работата по консервацията и датирането приключи, скелетите ще бъдат експонирани в новата зала по палеонтология, която предстои да бъде обособена“, твърди Кюркчиев.

Скелетите на праисторическите чудовища са много търсени от музеите по света, а някои от офертите за скелет на пещерна мечка стигат до 500 000 евро.

#мечки #скелети #пещера #Родопите #Батак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници