Министър Павлова е "твърда и категорична" за нарушителите по плажовете

Министър Павлова е "твърда и категорична" за нарушителите по плажовете
Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще бъде "твърда и категорична за нарушителите по родните плажове", съобщават от министерството. На пресконференция в петък с кмета на Бургас Димитър Николов и заместник-областния управител Владимир Крумов, Павлова представи детайлен резултат от допълнителните проверки по изпълнението на договорите за предоставянето на морските плажове на концесия и под наем.

Плажовете Слънчев бряг - Север, Обзор - централен и Ахтопол - север са с най-лоши показатели по всички основни изисквания на закона. Министърът уточни, че при тези плажове има трайно, системно нарушение. В списъка с неизрядните концесионери и наематели попадат още плажовете Червенка, Крайморие и Обзор - юг.

Павлова отбеляза, наемателите и концесионерите не могат да бъдат изгонени в средата на сезона. След края му обаче ще се пристъпи към процедура по прекратяване на договорите за наем или концесия на плажовете Слънчев бряг - север, Обзор - централен и Ахтопол - север. Лиляна Павлова обясни, че към тази стъпка ще се премине, ако нарушенията на другите плажове не бъдат отстранени при последваща проверка. Тя коментира, че проблемът е, че нарушителите плащат наложените им глоби и продължават с нарушенията.

Регионалната министърка припомни, че се стопанисват 114 от общо 209 плажове по Българското Черноморие. 21 от тях са предоставени за управление на областните администрации в Бургас, Варна и Добрич. Два са плажовете, които се стопанисват от общини, а останалите са предоставени на концесия и под наем от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 95 от крайбрежните ивици са неохраняеми или частично охраняеми.

Повторните проверки по изпълнение на договорите са направени съвместно между МРРБ и Регионалните здравни инспекции и Изпълнителна агенция „Морска администрация". Те също показали липса на достатъчен брой спасители на голяма част от плажовете. Направената съвместно с РЗИ проверка по отношение на наличните медицински пунктове е установила, че на 11 от плажовете продължава да има проблем с медицинското обслужване.

Третата част от проверката е трябвало да установи дали плажните ивици имат поне 50 на сто свободна част за плажуване - дали е равностойна на тази, заета с чадъри и шезлонги. За целта било направено геодезическо заснемане. То включвало и площта на преместваемите обекти. 22 са морските плажове, на които не е осигурена свободна плащ в изискуемите 50 на сто, отбеляза Павлова. От тях с най-лоши показатели са са плажът Червенка, Поморие Буната, Бяла централен и Слънчев бряг - север.

На други 22 плажа преместваемите обекти пък били с по-голяма площ от допустимото. За пример Павлова посочи Кабакум - север, Смокините - север, Китен - юг и Слънчев бряг - Север. На 53 плажа е констатирана увеличена квадратура на търговските обекти.

#обзор #Слънчев бряг #Бургас #Лиляна Павлова #Несебър #плажове #концесионери #Димитър Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници