Започва съборът на народното творчество в Копривщица

Започва съборът на народното творчество в Копривщица
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Започва Националният събор на българското народно творчество в Копривщица. В местността "Войводенец" на седем сцени ще бъде показано жанровото разнообразие и богатството на нематериалното ни културно наследство.

На официалното откриване от 11.00 ч. днес се очаква

да присъства генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова,

под чийто патронаж тази година се състои събитието. Съборът събира участници не само от различните краища на България, но и от целия свят, затова в самия град Копривщица ще бъдат разположени две сцени, на които ще премерят сили всички чуждестранни гости.

В програмата е предвидено да се включат повече от 12 000 участници -

певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи, предаде БТА.

Съборът води началото си от 1965 г. и за тези 50 години се е превърнал не само в изява на българския дух, бит и култура, но и в мост, свързващ минало, настояще и бъдеще.

Предложен е за вписване в Регистъра на ЮНЕСКО з

а най-добрите световни практики, целящи защитата на нематериалното културно наследство. Основни организатори на събитието са Министерството на културата, Областната управа на Софийска област и Община Копривщица.

#Копривщица #събор #Ирина Бокова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници